Slezské království nebeské

Slezské království nebeské

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
480 min
Počet porcí
4
Ingredience
635 g libový vepřový bůček
375 g směs sušeného ovoce ( např. švestky, borůvky,brusinky atd.)
20 g sušené černé jeřabiny
170 g jablka
1 ks skořicová kůra
citrónová kůra
citrón
12 g sůl
4 g pepř černý 
10 g cukr
30 g hladká mouka
60 g máslo
80 g cibule
8 g česnek  
Dlouze pečený bůček s omáčkou z ovoce a s jadrnou chutí jeřabin. Výborná regionální specialita z oblasti Slezska.


Postup

Nejprve si vezmeme libový bůček a očistíme ho, lehce nasolíme a opepříme. Oloupanou cibuli, nakrájíme najemno a na másle orestujeme do sklovata. Pak přidáme česnek, oloupaná a nakrájená jablka, sušené ovoce a sušené černé jeřabiny. Vše zlehka orestujeme. Přidáme cukr, sůl, skořici, citrónovou kůru a zalijeme vývarem. Očištěný nasolený bůček naskládáme do vyšší nádoby, zalijeme touto směsí a přiklopíme poklicí. Necháme marinovat několik hodin. Následně pečeme v předehřáté troubě na 82°C 8 hodin (přes noc)
Až je maso měkké, tak ho vyjmeme a omáčku přecedíme. Omáčku necháme zredukovat, popřípadě můžeme lehce zahustit jíškou, nebo studeným máslem a dochutíme. Jednu třetinu ovoce vezmeme a rozmixujeme tyčový mixérem, popřípadě dochutíme citrónovou šťávu a vytvoříme ovocné pyré. Zbylé ovoce používáme jako vložku na talíř. Bůček opečeme na pánvi kůží dospod aby byla krásně křupavá a můžeme podávat.