Čas receptu
- Doba přípravy
- 20 min
- Doba vaření
- 60 min
Počet porcí
4
Ingredience
1 kg očištěné telecí plece nebo kýty
400 g oloupané cibule
120 g másla
40 g hladké mouky
1,2 l kuřecího vývaru
250 ml smetany, min. 31%
1 lžíce rajského protlaku
2 bobkové listy
2 lžíce sladké papriky
6 kuliček černého pepře
2 kuličky nového koření
pepř
sůl<
400 g oloupané cibule
120 g másla
40 g hladké mouky
1,2 l kuřecího vývaru
250 ml smetany, min. 31%
1 lžíce rajského protlaku
2 bobkové listy
2 lžíce sladké papriky
6 kuliček černého pepře
2 kuličky nového koření
pepř
sůl<
Telecí paprička byla v dobrých hospodách vždy na jídelním lístku. Podávala se jen s houskou jako svačinový "gáblík" nebo se širokými nudlemi, krupicovými noky nebo s rýží v poledne.
Postup
Nejprve si z poloviny másla a z mouky uděláme světlou jíšku. Hotovou jíšku dáme vychladnout.
Cibuli nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. V hrnci přivedeme k varu 2,5 litru vody a nakrájené maso v ní během 2 minut povaříme. Maso poté slijeme do cedníku, aby okapalo.
V kastrolu na středním ohni rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Občas zamícháme. Přidáme sladkou papriku a rajský protlak a krátce v za stálého míchání restujeme. Přidáme oblanšírované maso. Osolíme 2 lžičkami soli, dochutíme čerstvě mletým pepřem a zalijeme vývarem jen tak, aby maso bylo téměř potopené. Přivedeme k varu, přidáme koření, promícháme, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a necháme dusit doměkka. Občas vše promícháme a v případě potřeby dolijeme vývar, aby bylo maso téměř potopené.
Jakmile je maso takřka měkké, vmícháme do omáčky studenou jíšku, rozšleháme, aby nebyly hrudky a dolijeme vývar, aby omáčka nebyla příliš hustá. Necháme na mírném ohni vařit 15 minut. Měkké maso z omáčky vyjmeme a dáme do čistého kastrolu. Koření z omáčky vyjmeme. Do omáčky přilijeme smetanu, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a 1 minutu vaříme. Poté omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.
Omáčku přecedíme do kastrolu na maso a krátce prohřejeme. V případě potřeby můžeme omáčku zředit vývarem, eventuálně dochutit solí nebo pepřem.
Cibuli nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. V hrnci přivedeme k varu 2,5 litru vody a nakrájené maso v ní během 2 minut povaříme. Maso poté slijeme do cedníku, aby okapalo.
V kastrolu na středním ohni rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Občas zamícháme. Přidáme sladkou papriku a rajský protlak a krátce v za stálého míchání restujeme. Přidáme oblanšírované maso. Osolíme 2 lžičkami soli, dochutíme čerstvě mletým pepřem a zalijeme vývarem jen tak, aby maso bylo téměř potopené. Přivedeme k varu, přidáme koření, promícháme, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a necháme dusit doměkka. Občas vše promícháme a v případě potřeby dolijeme vývar, aby bylo maso téměř potopené.
Jakmile je maso takřka měkké, vmícháme do omáčky studenou jíšku, rozšleháme, aby nebyly hrudky a dolijeme vývar, aby omáčka nebyla příliš hustá. Necháme na mírném ohni vařit 15 minut. Měkké maso z omáčky vyjmeme a dáme do čistého kastrolu. Koření z omáčky vyjmeme. Do omáčky přilijeme smetanu, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a 1 minutu vaříme. Poté omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.
Omáčku přecedíme do kastrolu na maso a krátce prohřejeme. V případě potřeby můžeme omáčku zředit vývarem, eventuálně dochutit solí nebo pepřem.