Čas receptu
- Doba přípravy
- 75 min
- Doba vaření
- 10 min
Počet porcí
6
Ingredience
350 g bílé veky, žemlí nebo rohlíků
500 g měkkého tvarohu
cca 100 ml mléka
30 g cukru
1 vejce
150 g hrubé mouky trochu strouhanky
sůl , cukr moučka na posypání případně tvrdý tvaroh
omáčka :150 g švestkových povidel, 150 g perníku na strouhání, rum, hrst rozinek, hrst jader vlašských ořechů
500 g měkkého tvarohu
cca 100 ml mléka
30 g cukru
1 vejce
150 g hrubé mouky trochu strouhanky
sůl , cukr moučka na posypání případně tvrdý tvaroh
omáčka :150 g švestkových povidel, 150 g perníku na strouhání, rum, hrst rozinek, hrst jader vlašských ořechů
Kdysi se perníky připravovaly podle tajných, pečlivě střežených receptur. Většinou bývaly velmi složité a obsahovaly drahé koření, které se k nám dováželo z ciziny. S naším západočeským receptem žádné problémy mít určitě nebudete. Jakmile se do něj pustíte, zjistíte, že je vlastně jednoduchý, ale přesto velmi chutný!
Postup
Měkký tvaroh prolisujeme přes jemný cedník, přidáme vejce, mouku, strouhanku, mléko, cukr, sůl a vypracujeme vláčné těsto, do kterého vmícháme na kostičky nakrájené bílé pečivo. Propracujeme a v chladu necháme alespoň jednu hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na dvacet dílů, ze kterých utvoříme kulaté knedlíčky. Vaříme je v mírně osolené vodě zhruba 6–8 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a necháme dobře okapat. Omáčka (hodí se výborně i ke kynutým ovocným knedlíkům.