Čas receptu
- Doba přípravy
- 5 min
- Doba vaření
- 30 min
Počet porcí
4
Ingredience
šťouchané brambory nebo bramborová kaše
160 g hrubé mouky
2-3 vejce
olej
mletý mák
moučkový cukr
skořice a hřebíček (dle chuti)
švestky nebo švestková povidla
máslo
zakysaná smetana
160 g hrubé mouky
2-3 vejce
olej
mletý mák
moučkový cukr
skořice a hřebíček (dle chuti)
švestky nebo švestková povidla
máslo
zakysaná smetana
Typický staročeský recept s prapodivným názvem je speciální pochoutkou pro mlsné jazýčky.
Postup
Kaši nebo šťouchané brambory smíchejte s vejci a moukou a vypracujte hustší těsto. Pomocí lžic tvořte noky, které na rozpáleném oleji smažte dozlatova. Usmažené noky obalte ve směsi moučkového cukru mákem.
Připravíme si švestky, které ;hrnci společně s cukrem, skořicí a hřebíčkem krátce povaříme. Pokud nemáte čerstvé švestky, můžete použít mražené nebo je nahradit povidly.
Nandejte noky společně se švestkami na talíř, poprašte znovu cukrem s mákem, pokapejte rozpuštěným máslem a dozdobte lžičkou zakysané smetany.
Připravíme si švestky, které ;hrnci společně s cukrem, skořicí a hřebíčkem krátce povaříme. Pokud nemáte čerstvé švestky, můžete použít mražené nebo je nahradit povidly.
Nandejte noky společně se švestkami na talíř, poprašte znovu cukrem s mákem, pokapejte rozpuštěným máslem a dozdobte lžičkou zakysané smetany.