Čas receptu
- Doba přípravy
- 10 min
- Doba vaření
- 40 min
Počet porcí
6
Ingredience
1 kg brambor
230 g polohrubé mouky
sůl
150 g másla nebo sádla
moučkový cukr a mletý mák na posypání
230 g polohrubé mouky
sůl
150 g másla nebo sádla
moučkový cukr a mletý mák na posypání
Škubánky jsou starý postní pokrm, i když si je jako specialitu nárokuje východočeský kraj,najdeme je v různých podobách skoro ve všech krajích. Sypou se mákem, nebo se na ně dávají povidla, někde se mastí máslem, v dalším kraji se zase opékají na sádle.
Mají také různé názvy, na východě to byly trpálky, šuska a šuterka na Táborsku, nebo velmi rozšířený kucmouch.
Postup
Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky a vaříme do měkka. Pak brambory slijeme,ale necháme v hrnci cca 1/3 vařící vody. Brambory rozšťoucháme a obrácenou vařečkou uděláme pár děr, ty zasypeme moukou, promícháme necháme pod pokličkou na velmi mírném teple cca 15 minut propařit.Pak zesílíme teplo a vařečkou promícháváme brambory tak,až budou tuhé a hladké. Rozpustíme máslo, namočíme v něm dvě polévkové lžíce a vykrajujeme velké noky, ty polijeme máslem a posypeme moučkovým cukrem a mletým mákem.