Kynutý borůvkový knedlík se žahourem

Kynutý borůvkový knedlík se žahourem

Čas receptu
Doba přípravy
60 min
Doba vaření
8 min
Počet porcí
4
Ingredience
Suroviny na knedlík:
400 g polohrubá mouka, 15 g cukr krupice, špetka soli, 40 g čerstvé droždí, 200 ml mléko, 1 ks vejce, 200 g borůvky (mohou být i mražené)
  Suroviny na omáčku a k podávání : 200 g borůvky (mohou být i mražené), 1/2 citrónu, 20 g cukr krupice, lžička bramborového škrobu, tvaroh na strouhání, máslo, cukr moučka
V každém kraji se vaří jiný druh ovocných knedlíků. V chudších krajích se knedlíky většinou vařily z kynutého těsta a aby se strávníci nasytili, dělaly se velké. Protože například v Krkonoších, odkud tento regionální recept pochází, bylo vždy dostatek lesních plodů, tak se knedlíky nejen ovocem plnily, ale také se z nich dělala omáčka a tou se knedlík přeléval, ta borůvková se jmenuje žahour. 


Postup

Do mísy dejte mouku a sůl a vše promíchejte. Udělejte do směsi důlek a rozdrobte do něho droždí. Posypte trochou cukru, přilijte část vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Poté přilijte zbylé mléko, přidejte vejce a vypracujte těsto. Nechte na teplém místě kynout zhruba 30 minut.
 
Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly. Každý z nich vyválejte na "placičku" a naplňte borůvkami, vytvarujte do knedlíku a nechte ještě asi 15 minut kynout. Poté knedlíky vložte do vroucí osolené vody. Vařte je přibližně 5 minut z jedné a asi 3 minuty z druhé strany. Můžete je uvařit i v páře, trvá to přibližně 15 minut. Knedlíky po uvaření propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
 
Na omáčku si dejte do kastrůlku borůvky, šťávu z půlky citronu a cukr a nechte zavařit. Mezitím si rozmíchejte škrob s trochou vody. Do zavařených borůvek postupně přilívejte rozmíchaný škrob. Asi takové množství, aby omáčka byla hustá  na přelití.
 
Při podávání knedlík roztrhněte uprostřed, přelijte omáčkou, zasypte nastrouhaným tvarohem, posypte cukrem a vše přelijte rozpuštěným máslem.