Čas receptu
- Doba přípravy
- 75 min
- Doba vaření
- 40 min
Počet porcí
10
Ingredience
500 g polohrubé mouky
25 g droždí
70 g cukru
2,5-3 dl mléka
2 vejce
100 g oleje
150 g másla
sůl
citronová kůra
mouka na vyválení
Rozpis na krém: 6-7 dl mléka, 100 g cukru, 2-3 vaječné žloutky, ½ balíčku vanilkového pudinku, ½ balíčku vanilkového cukru
25 g droždí
70 g cukru
2,5-3 dl mléka
2 vejce
100 g oleje
150 g másla
sůl
citronová kůra
mouka na vyválení
Rozpis na krém: 6-7 dl mléka, 100 g cukru, 2-3 vaječné žloutky, ½ balíčku vanilkového pudinku, ½ balíčku vanilkového cukru
Buchtičky připomínající sadu kostek vybízejí malé i velké designéry k tvorbě těch nejkrásnějších obrazů pro jejich chuťové pohárky. Vzniklé umělecké dílo pak už jen stačí dozdobit přelivem z krémové vanilkové omáčky a zamilovaná pochoutka dětí i dospělých je hotová!
Foto: restaurace Pivovar Národní
Postup
Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme vejce, polovinu rozpuštěného másla, nastrouhanou kůru z citronu, sůl a prohněteme. Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme opět na teplé místo náležitě vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme na malé díly. Do pekáčku dáme zbytek rozpuštěného másla a olej. Jednotlivé dílky těsta klademe do tuku. Naplněný pekáček vložíme do středně vyhřáté trouby. Buchtičky upečeme dozlatova.
Připravíme si krém-šodo. Do kastrůlku vlijeme 2/3 mléka, přidáme cukr a přivedeme do varu. Poté vlijeme směs ze zbylého mléka, žloutků, vanilkového cukru a vanilkového pudinku. Vše společně krátce povaříme. Na talířky nalijeme krém, do nějž vkládáme upečené buchtičky.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme na malé díly. Do pekáčku dáme zbytek rozpuštěného másla a olej. Jednotlivé dílky těsta klademe do tuku. Naplněný pekáček vložíme do středně vyhřáté trouby. Buchtičky upečeme dozlatova.
Připravíme si krém-šodo. Do kastrůlku vlijeme 2/3 mléka, přidáme cukr a přivedeme do varu. Poté vlijeme směs ze zbylého mléka, žloutků, vanilkového cukru a vanilkového pudinku. Vše společně krátce povaříme. Na talířky nalijeme krém, do nějž vkládáme upečené buchtičky.