Čas receptu
- Doba přípravy
- 60 min
- Doba vaření
- 10 min
Počet porcí
6
Ingredience
Suroviny
1,8 kg brambor
20 g soli
2 vejce
300 g krupice
300 g hrubé mouky
100 g másla na pomaštění
500 g hrušek na pracharandu
Zmrzlina:
300 g hrušek
100 g agávového sirupu
200 ml mléka
150 g mletého máku
50 ml hruškovice
100 g jogurtu
Jestli recept čte a chystá se ho připravit skutečný potomek praotce Čecha, tak musí vyplavat na povrch jeho nesmazatelně zakořeněná závislost na chuti a vůni obyčejných, na tálu opečených, bramborových šišek. Tak jak nám je dělávaly naše babičky a prababičky, protože brambory k nám prostě tak nějak patří, a po většinu času byly v hojnosti.
Foto: Renata Muchová, receptura z knihy Recepty ze zájezdního hostince
Postup
Omyté brambory uvaříme ve slupce. Zchladlé je oloupeme a umeleme nebo najemno nastrouháme. Přidáme k nim sůl, vejce, pšeničnou krupicovou mouku a hrubou mouku. Vypracujeme v pevné těsto. S přípravou neotálíme. Brambory budou mít tendenci řídnout. Z těsta si vyválíme silnější dlouhé válečky – prameny, které nakrájíme na požadované velikosti budoucích šišek. Případně jednotlivé kusy ještě dotvarujeme na válu. Šišky vaříme pár minut ve vodě. Nejdříve je odšťouchneme ode dna a až budou chvíli plavat na hladině, jsou hotové. Šišky vyndáme a necháme oschnout, případně promastíme máslem. Před podáváním je můžeme prohřát v páře, nebo opéct na sucho.
Pracharanda jde připravit i z nezralých kousků ovoce, nejčastěji z hrušek. Dobře prosušená a smíchaná s cukrem může připomínat a nahradit i skořici. Hrušky zbavené jádřinců nakrájíme na tenké plátky a v blízkosti tepla pomalu usušíme. Dobře usušené – chrastící plátky nadrtíme v hmoždíři na prach.
Hrušky na zmrzlinu očistíme, odstraníme jádřince a překrájíme na menší kousky. Přidáme agávový sirup – nebo třtinový cukr. Přilijeme mléko a přisypeme mletý mák. Pozvolna za stálého míchání vaříme. Hrušky budou měkké hodně rychle, tentokrát musíme počkat na mák. Posléze přilijeme hruškovici a směs rozmixujeme. Odstavíme a vmícháme jogurt. Vychladlou směs buď přelijeme do výrobníku na zmrzlinu a vymícháme, nebo i s mísou dáme do mrazáku a každých 20 minut přešleháme. Nebo úplně nejlépe a jako poctu starým mistrům, ponořené v ledové tříšti vymícháme ručně.
POZNÁMKA k „ výrobě“
Na přípravu pracharandy zužitkujeme téměř všechno i „nekvalitní“ spadané ovoce.
Pracharandu můžeme zhotovit klidně i ze zdaleka většího množství plodů, však se nám hodí i na jiné dochucování. Co je ale velmi důležité - musíme ji chránit ve sklenici s uzávěrem před vzdušnou vlhkostí. Naprostá jistota je pracharandu zavakuovat.
Pracharanda jde připravit i z nezralých kousků ovoce, nejčastěji z hrušek. Dobře prosušená a smíchaná s cukrem může připomínat a nahradit i skořici. Hrušky zbavené jádřinců nakrájíme na tenké plátky a v blízkosti tepla pomalu usušíme. Dobře usušené – chrastící plátky nadrtíme v hmoždíři na prach.
Hrušky na zmrzlinu očistíme, odstraníme jádřince a překrájíme na menší kousky. Přidáme agávový sirup – nebo třtinový cukr. Přilijeme mléko a přisypeme mletý mák. Pozvolna za stálého míchání vaříme. Hrušky budou měkké hodně rychle, tentokrát musíme počkat na mák. Posléze přilijeme hruškovici a směs rozmixujeme. Odstavíme a vmícháme jogurt. Vychladlou směs buď přelijeme do výrobníku na zmrzlinu a vymícháme, nebo i s mísou dáme do mrazáku a každých 20 minut přešleháme. Nebo úplně nejlépe a jako poctu starým mistrům, ponořené v ledové tříšti vymícháme ručně.
POZNÁMKA k „ výrobě“
Na přípravu pracharandy zužitkujeme téměř všechno i „nekvalitní“ spadané ovoce.
Pracharandu můžeme zhotovit klidně i ze zdaleka většího množství plodů, však se nám hodí i na jiné dochucování. Co je ale velmi důležité - musíme ji chránit ve sklenici s uzávěrem před vzdušnou vlhkostí. Naprostá jistota je pracharandu zavakuovat.