Čas receptu
- Doba přípravy
- 20 min
- Doba vaření
- 20 min
Počet porcí
10
Ingredience
800 g den předem uvařených a oloupaných brambor
300 - 400 g hladké mouky, podle škrobnatosti brambor
2 vejce
100 g vepřového škvařeného sádla
200 g švestkových povidel (voda nebo rum na případné rozředění)
100 g mletého máku
50 g moučkového cukru
sůl
hladká mouka na podsypávání
300 - 400 g hladké mouky, podle škrobnatosti brambor
2 vejce
100 g vepřového škvařeného sádla
200 g švestkových povidel (voda nebo rum na případné rozředění)
100 g mletého máku
50 g moučkového cukru
sůl
hladká mouka na podsypávání
Bramborové placky zvané též lokše, laty nebo patenty se svojí tenkostí podobají palačinkám. Dají se využít i na slano, balí se do nich husí játra nebo se podávají k pečené huse.
Postup
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, z něhož vytvarujeme šišky, které rozdělíme na stejně velké části, rukou vypracujeme placičky, z nich vyválíme tenké placky a ihned pečeme nasucho na rozpálené teflonové pánvi nebo plotně z obou stran, až se na nich dělají puchýřky. Jakmile je sundáme z pánve, potřeme rozpuštěným horkým sádlem, mažeme švestkovými povidly (pokud jsou hustá a nejdou rozetřít, zřeďte je vlažnou vodou nebo kapkou rumu), sypeme jemně umletým a s moučkovým cukrem smíchaným mákem, balíme jako palačinky nebo podle krajových zvyklostí přeložíme dvakrát na půl, takže vznikne tvar taštičky.