Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 45 min
Počet porcí
4
Ingredience
2 l vody
2 cibule
2 mrkve
1 malý celer
1 malý pórek
kousek celerové natě zelená petrželka
100 ml bílého vína nebo octa zředěného vodou
1 bobkový list
10 zrnek pepře
sůl
citronová šťáva
2 cibule
2 mrkve
1 malý celer
1 malý pórek
kousek celerové natě zelená petrželka
100 ml bílého vína nebo octa zředěného vodou
1 bobkový list
10 zrnek pepře
sůl
citronová šťáva
Česká ryba číslo jedna-to je určitě kapr. Jeho chov má v Čechách a na Moravě už několik staletí dlouhou tradici. Obdobně starý je i recept na jeho přípravu. Kapr na modro je jedna z nejstarších zaznamenaných úprav.
Postup
Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do ní oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou a drobně rozkrájenou mrkev, celer a pórek spolu s opranou petrželkou, celerovou natí a bobkovým listem. Osolíme, přidáme víno nebo rozředěný ocet, pepř a na mírném ohni 20 minut vaříme.
Kapra opereme a dbáme přitom, abychom nepoškodili kůži, neboť jinak by se kapr nezbarvil pěkně domodra. Vnitřek kapra osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Vložíme jej opatrně do zeleninového vývaru a připravujeme 15–20 minut (nesmí se vařit, vývar udržujeme stále jen pod bodem varu).
Měkkého kapra podáváme na nahřáté míse obloženého vařenými brambory s máslem. Můžeme podávat s majonézou ochucenou křenem.
Kapra opereme a dbáme přitom, abychom nepoškodili kůži, neboť jinak by se kapr nezbarvil pěkně domodra. Vnitřek kapra osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Vložíme jej opatrně do zeleninového vývaru a připravujeme 15–20 minut (nesmí se vařit, vývar udržujeme stále jen pod bodem varu).
Měkkého kapra podáváme na nahřáté míse obloženého vařenými brambory s máslem. Můžeme podávat s majonézou ochucenou křenem.