Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 120 min
Počet porcí
4
Ingredience
40 g uzený jazyk
140 g mrkev
80 g celer
60 g petržel
14 g česnek
80 g cibule
40 g perník na strouhání
40 g máslo
2 cl olej
8 cl černé pivo
6 g sůl
2 g pepř
20cl vývar
140 g mrkev
80 g celer
60 g petržel
14 g česnek
80 g cibule
40 g perník na strouhání
40 g máslo
2 cl olej
8 cl černé pivo
6 g sůl
2 g pepř
20cl vývar
Velmi zajímavá a chutná úprava hovězího jazyka z oblasti severní Moravy.
Postup
Očistíme si kořenovou zeleninu a cibuli, kterou nakrájíme na menší kostičky Na rozehřátém oleji a másle nejprve orestujeme kořenovou zeleninu do zlatova, poté přidáme cibuli, kterou zlehka orestujeme. Přidáme česnek, osolíme, opepříme, zalijeme pivem, které necháme vydusit a pak teprve zalijeme vývarem a přidáme nastrouhaný perník. Do takto připravené omáčky vložíme uzený jazyk a necháme vařit do změknutí.
Omáčku nám zahustí perník tak není potřeba jinak zahustit.
Uvařený jazyk vyjmeme z omáčky a oloupeme. Omáčku dochutíme solí a přepasírujeme přes cedník. Jazyk nakrájíme na plátky, přidáme omáčku a můžeme podávat. Zajímavou regionální přílohou jsou bramborové placky se zelím-zelníky.
Omáčku nám zahustí perník tak není potřeba jinak zahustit.
Uvařený jazyk vyjmeme z omáčky a oloupeme. Omáčku dochutíme solí a přepasírujeme přes cedník. Jazyk nakrájíme na plátky, přidáme omáčku a můžeme podávat. Zajímavou regionální přílohou jsou bramborové placky se zelím-zelníky.