Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 45 min
Počet porcí
4
Ingredience
500 g očištěného kuřete
125 g másla
1000 g jablek
sůl
100 g cibule
nové koření
rajský protlak
celý pepř
bobkový list
jalovec
150 g másla
400 ml 33% smetany
200 ml 21% smetany
příloha
máslové noky, rýže, těstoviny, brambory
125 g másla
1000 g jablek
sůl
100 g cibule
nové koření
rajský protlak
celý pepř
bobkový list
jalovec
150 g másla
400 ml 33% smetany
200 ml 21% smetany
příloha
máslové noky, rýže, těstoviny, brambory
Naši předkové věřili, že budou-li nosit při sobě jalovcovou větvičku, ochrání je před nemocemi. Výrazné aroma této dřeviny najdete také ve vyhlášeném slovenském alkoholickém nápoji – borovičce. My ale zůstaneme u jídla a na západě Čech, odkud pochází toto voňavé kuřátko plněné jablky.
Postup
Očištěné kuře osolíme zvenku i zevnitř. Naplníme je máslem a jablky zbavenými slupky a jádřinců. Vložíme do pečicí nádoby. Přidáme očištěnou a jemně nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, protlak, máslo a jalovec. Podlijeme horkou vodou a dusíme kuře nejdříve zakryté, poté odkryjeme. Celkem pečeme asi 45 minut. Upečené kuře vyjmeme ze šťávy, kterou poté propasírujeme a přidáme smetanu. Naporcované kuře servírujeme s jablky a omáčkou.