Zadělávané drštky

Zadělávané drštky

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
20 min
Počet porcí
6
Ingredience
1,5 kg předvařených hovězích drštek
1 l hovězího vývaru
100 g sádla
200 g cibule
150 g hladké mouky
200 ml smetany 33%
50 g máslo
čerstvá petrželka, majoránka

 
Pražská specialita, která nesměla chybět v žádné hospodě. Na tento "gáblík" , který se podával jen tak s čerstvou houskou již od rána, chodili nejen dělníci, ale i bankovní úředníci.


Postup

Předvařené dršťky ještě asi tak 20-30 minut povaříme v hovězím vývaru, aby byly dostatečně měkké.
Scedíme a vývar si dáme stranou. Dršťky nakrájíme na jemné nudličky. Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z drštěk, rozšleháme do hladka a povaříme cca 10 minut. Potom přidáme nakrájené dršťky, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Zjemníme smetanou, kterou jen krátce společně prohřejeme. Nakonec přidáme sekanou petrželku nebo čerstvou majoránku. Podáváme s pečivem.