Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 40 min
Počet porcí
6
Ingredience
1 kg vepřových ledvinek
250 g cibule
200 g slaniny
100 g hladké mouky
70 g vepřové sádlo (nebo olej)
sůl, pepř, mletý kmín
250 g cibule
200 g slaniny
100 g hladké mouky
70 g vepřové sádlo (nebo olej)
sůl, pepř, mletý kmín
Restované ledvinky nesměly chybět v nabídce žádné pražské hospody a poznal se podle nich dobrý kuchař. Podávaly se jako dopolední svačinka, jen s chlebem, nebo s rýží jako hlavní jídlo. Je to sice specialita poněkud pracnější, ale výsledek za trochu úsilí určitě stojí.
Postup
Ledvinky podélně rozkrojíme a ostrým nožem vykrojíme bílý tuk a kanálky. Důkladně ledvinky vypereme, můžeme je i na 10 minut dát do misky s vodou. Pak je osušíme a nakrájíme na nudličky, osolíme je, okmínujeme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a slaninu na menší kostičky. Na sádle orestujeme cibuli se slaninou do zlatova, přidáme ledvinky a společně orestujeme. Pokud ledvinky nepustí dostatečně šťávy, taj je malinko podlijeme vodou, přiklopíme a cca 20 minut dusíme do měkka. Pak odklopíme, vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, a znovu podlijeme. Dusíme ještě 10 minut, ochutnáme, přisolíme a okořeníme. Podáváme s chlebem, nebo s dušenou rýží.