Uzený jazyk s perníkovou omáčkou

Uzený jazyk s perníkovou omáčkou

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
120 min
Počet porcí
4
Ingredience
40 g       uzený jazyk
140 g       mrkev
  80 g       celer
  60 g       petržel
  14 g       česnek
  80 g       cibule
  40 g       perník na strouhání
  40 g       máslo
    2 cl       olej
    8 cl       černé pivo
    6 g        sůl
    2 g        pepř
   20cl       vývar

 
Velmi zajímavá  a chutná úprava hovězího jazyka z oblasti severní Moravy.


Postup

Očistíme si kořenovou zeleninu a cibuli, kterou nakrájíme na menší kostičky Na rozehřátém oleji a másle nejprve orestujeme kořenovou zeleninu do zlatova, poté přidáme cibuli, kterou zlehka orestujeme. Přidáme česnek, osolíme, opepříme, zalijeme pivem, které necháme vydusit a pak teprve zalijeme vývarem a přidáme nastrouhaný perník. Do takto připravené omáčky vložíme uzený jazyk a necháme vařit do změknutí.
Omáčku nám zahustí perník tak není potřeba jinak zahustit.
Uvařený jazyk vyjmeme z omáčky a oloupeme. Omáčku dochutíme solí a přepasírujeme přes cedník. Jazyk nakrájíme na plátky, přidáme omáčku a můžeme podávat. Zajímavou regionální přílohou jsou bramborové placky se zelím-zelníky.