Čas receptu
- Doba přípravy
- 20 min
- Doba vaření
- 20 min
Počet porcí
4
Ingredience
400 g fleků
1/2 hlávky kapusty
olivového oleje
1/2 l vývaru
250 g uzeného masa
4–5 cibulí
2 lžíce pohankové mouky
200 ml mléka
200 g tvrdého uzeného sýra
3 stroužky česneku
muškátový oříšek
sůl
čerstvý pepř
200 ml smetany
1/2 hlávky kapusty
olivového oleje
1/2 l vývaru
250 g uzeného masa
4–5 cibulí
2 lžíce pohankové mouky
200 ml mléka
200 g tvrdého uzeného sýra
3 stroužky česneku
muškátový oříšek
sůl
čerstvý pepř
200 ml smetany
Tato varianta oblíbeného způsobu úpravy těstovin má svou zvláštnost: spojení těstovin s kapustou jen tak neochutnáte. Pokud tento jednoduchý pokrm doplníte zeleninovým salátem, získáte chutný oběd nebo večeři.
Postup
Fleky uvaříme a scedíme. Propláchneme je studenou vodou a zakapeme olejem. Kapustu očistíme, nakrájíme, osmahneme na oleji a podlijeme polovinou vývaru. Osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Dusíme asi 15 až 20 minut. Mezitím si na oleji osmahneme nadrobno nakrájené uzené maso a cibuli, přidáme pohankovou mouku a necháme zpěnit. Podlijeme zbytkem vývaru a smetanou a za stálého míchání přivedeme téměř k varu. Můžeme ještě opepřit. Přisypeme nahrubo strouhaný uzený sýr. Do vymaštěné mísy vrstvíme polovinu fleků a přelijeme polovinou omáčky. Posypeme uzeným masem a dáme kapustu. Přidáme zbytek fleků a zalijeme zbylou omáčkou. Zapečeme dozlatova.