Čas receptu
- Doba přípravy
- 15 min
- Doba vaření
- 10 min
Počet porcí
4
Ingredience
4 plátky sýra Eidam, Blaťácké zlato, Gouda apod. (silné cca 1 cm)
1 vejce
1 - 2 lžíce hladké mouky
strouhanka
mléko
2 dl olej na smažení
sůl
1 vejce
1 - 2 lžíce hladké mouky
strouhanka
mléko
2 dl olej na smažení
sůl
Smažený sýr je českou specialitou, jejíž obdobu byste v cizině hledali jen stěží. Základem pro úspěch je použití kvalitního sýra. Klasikou je eidam nebo hermelín, zajímavou chuť má i Blaťácké zlato a pro doopravdové labužníky je zde smažená Niva.
Postup
Do vejce s trochou mléka zašlehejte hladkou mouku, dokud nevznikne husté těstíčko. Namočte do něj plátek sýra, který následně obalíte ve strouhance. Postup zopakujte, aby sýr při smažení nevytekl.
Sýr usmažte v 1 cm vrstvě oleje dozlatova a ihned podávejte, ideálně s uvařenými bramborami, s tatarskou omáčkou a zeleninovým salátem.
Sýr usmažte v 1 cm vrstvě oleje dozlatova a ihned podávejte, ideálně s uvařenými bramborami, s tatarskou omáčkou a zeleninovým salátem.