Čas receptu
- Doba přípravy
- 20 min
- Doba vaření
- 15 min
Počet porcí
10
Ingredience
500 g hladké mouky
150 g sádla
400 g kysaného zelí,vymačkaného a pokrájeného
2 vejce, jedno rozšlehané
hrst čerstvě nasekané majoránky
sůl
150 g sádla
400 g kysaného zelí,vymačkaného a pokrájeného
2 vejce, jedno rozšlehané
hrst čerstvě nasekané majoránky
sůl
Zelné placky zvané zelníky najdeme v české regionální kuchyni v mnoha podobách. Někde se dělají z bramborového těsta, v Krkonoších jen z mouky a vajec. Nesmí však chybět kysané zelí!
Postup
Na vále zpracujeme mouku se sádlem, zelím a jedním vejcem. Vyválíme placku asi půl centimetru silnou. Placku válečkem přeneseme na plech, nakrájíme na čtverečky, a ty potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme majoránkou. Pečeme při 200 stupních do zlatohněda. Čtverečky pak od sebe oddělíme nožem.