Čas receptu
- Doba přípravy
- 10 min
- Doba vaření
- 20 min
Počet porcí
4
Ingredience
5 dkg másla
6 dkg hladké mouky
1/2 l vody nebo vývaru z masa
2 lžíce sekaného kopru
1/2 l kysané smetany
1–2 lžíce octa
2–3 lžíce cukru
sůl
4 vejce
6 dkg hladké mouky
1/2 l vody nebo vývaru z masa
2 lžíce sekaného kopru
1/2 l kysané smetany
1–2 lžíce octa
2–3 lžíce cukru
sůl
4 vejce
Koprovka patří mezi české omáčkové stálice. Ve variantě s knedlíkem a vejcem ji můžeme pasovat na národní bezmasé jídlo.
Postup
Mouku v hrnci nasucho opražíme, přimícháme do ní rozpuštěné máslo, zalijeme vývarem nebo vodou, ale část tekutiny necháme stranou, osolíme a 20 minut povaříme.
Ve zbylém vývaru v jiném hrnci povaříme nasekaný kopr, přidáme ho do omáčky, hotovou omáčku zalijeme za stálého míchání smetanou a ještě chvíli prohřejeme. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci. Podle chuti ji dosolíme a dochutíme octem. Podáváme s bramborem a vařeným vejcem.
Ve zbylém vývaru v jiném hrnci povaříme nasekaný kopr, přidáme ho do omáčky, hotovou omáčku zalijeme za stálého míchání smetanou a ještě chvíli prohřejeme. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci. Podle chuti ji dosolíme a dochutíme octem. Podáváme s bramborem a vařeným vejcem.