Čas receptu
- Doba přípravy
- 15 min
- Doba vaření
- 90 min
Počet porcí
4
Ingredience
6 velkých brambor
300 g pohanky
4 vejce
smetana
sádlo
sůl
pepř
majoránka
zelená petrželka
na posyp slanina brynza, ovčí sýr
300 g pohanky
4 vejce
smetana
sádlo
sůl
pepř
majoránka
zelená petrželka
na posyp slanina brynza, ovčí sýr
Krajová specialita z tradičních surovin našich předků - brambor, pohanky a ovčího sýra.
Regionální specialita východní Moravy.
Postup
Brambory uvaříme v osolené vodě do poloměkka, oloupeme a nakrájíme na kostky. Pohanku opláchneme, nasypeme do vroucí osolené vody, necháme přejít varem (asi 2 min.) a vložíme pod peřinu na půl hodiny. Následně smícháme s bramborem, vložíme do sádlem vymazaného pekáče, osolíme, opepříme, dle chuti přidáme majoránku a petrželku a necháme zapéct na 250ºC asi 15 minut. Zalijeme osolenými rozšlehanými vejci se smetanou a pečeme dalších 20 minut při 200ºC. Osmažíme slaninu a porci posypeme, přidáme také rozdrolenou brynzu nebo strouhaný ovčí sýr