Zelná extraliga V Litoměřicích

Zelná extraliga V Litoměřicích

O zelí, jednom ze základních pilířů české kuchyně víme mnoho. Známe bílé, a červené, rané i pozdní, víme, jak se liší receptury při nakládání i následné úpravy při přípravě pokrmů. Je nám známa i spotřeba zelí na hlavu a rok - v dlouhodobém průměru je to mezi osmi a devíti kilogramy. Každý kuchař a patrně i hospodyně také dokážou vyjmenovat nejvyhlášenější producenty a zmínit svého oblíbeného. To a spousta dalších informací je všeobecně známá skutečnost.


O zelí, jednom ze základních pilířů české kuchyně víme mnoho. Známe bílé, a červené, rané i pozdní, víme, jak se liší receptury při nakládání i následné úpravy při přípravě pokrmů. Je nám známa i spotřeba zelí na hlavu a rok - v dlouhodobém průměru je to mezi osmi a devíti kilogramy. Každý kuchař a patrně i hospodyně také dokážou vyjmenovat nejvyhlášenější producenty a zmínit svého oblíbeného. To a spousta dalších informací je všeobecně známá skutečnost.
2-zeli-bile.jpg     3-zeli-cervene.jpg

Co však není až tolik rozšířené, je povědomí o soutěži mezi jednotlivými výrobci kysaného zelí. Ta se konala v rámci už třiačtyřicátého ročníku výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích a proběhla - pod názvem Zelí roku 2019 - již pojedenácté. Tentokrát se jí zúčastnilo třináct profesionálních pěstitelů a zpracovatelů magických hlávek. Což se může zdát málo. Ovšem ve světle toho, že Zelinářská unie Čech a Moravy jich registruje 22, je to nadpoloviční účast. K mému velkému údivu jsem jich víc než polovinu, ač fanda tohoto gastronomickému fenoménu, neznal.

Možná nás takových bude víc, proto přidávám do světa informací o zelí i tuto, z kategorie víceméně sportovních.

V soutěži se objevilo těchto třináct zeláren:
Bašovo starokolínské zelí, BAŠE A SPOL. s.r.o.
Bystročické zelí, Bystročické zelí s.r.o.
Dobrovodské kysané zelí, Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá voda
Kateřinské kysané zelí, ZELENINA Malé Hoštice, a.s.
Křimické zelí kysané, Zelárna Lobkowicz s.r.o.
Novobránické kysané zelí, ZOŠI AGRO, s.r.o.
Nošovické kysané zelí, Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice
Roudenské kysané zelí, Zemědělský podnik Malše, a.s.
SAMIR kysané zelí, SAMIR spol. s r.o.
Otické kysané zelí, ZP Otice, a.s.
Talašovo kysané zelí, Jiří Talaš Tlumačov
Tuchlovické kysané zelí, Tuchlovické zelí s.r.o.
Tuřanské kysané zelí, AGRO Brno – Tuřany, a.s.
 
4-bystrocicke-zeli-2.jpg     5-katerinske-zeli-1.jpg

Do veřejného finále, pořádaného 16. září pod záštitou Zelinářské unie Čech a Moravy, se probila pětice producentů. A konečné výsledky 11. ročníku soutěže Zelí roku jsou tyto:
1. místo: „Zelí roku 2019“ Bystročické kysané zelí
2. místo:  Kateřinské kysané zelí
3. místo:  Otické kysané zelí
4. místo:  Bašovo zelí starokolínské
5. místo:  SAMIR kysané zelí

Pokud znáte tři a více producentů, jste na tom lépe než já. Vyplývá z toho jediné. Nenechat si ujít příští ročník soutěže a možnost se zelím coby pokladem naší kuchyně se seznámit blíž. Bude to jistě stát za návštěvu, domnívám se.
 
6-veprove-brambor-zeli.jpg     7-husa-lokse-zeli-bile-a-cervene.jpg


Autor: Milan Ballík