Konopí. Dnes se uplatňuje v medicíně, stavebnictví, výrobě lodních lan, pivovarnictví... a gastronomii.
Kolik má na svědomí zázračných uzdravení, kolik lidí dokázalo zničit! Jeho pěstování není žádnou novinkou. Nejprve to bylo pro získání pevného vlákna a semene. Nejstarší tkané konopné látky a provazy se používaly snad už před více než deseti tisíci let. Brzy byly také objeveny jeho léčivé účinky. I proto se prakticky do první čtvrtiny minulého století pěstovalo téměř bez omezení. Ovšem přišlo se také na možnosti jeho využití pro získávání omamných látek a výrobu drog. S tím přišly první restrikce. Nejdříve patrně v USA, tam bylo v roce 1937 konopí prohlášeno za rostlinu pro pěstování zakázanou. Postupně se přidávaly další státy. Jinde byly podmínky měkčí, pro určité účely využití bylo možné konopí vysazovat.
Pěstování konopí u nás upravuje zákon č. 167/1998 Sb. Obsahuje mnoho částí a spoustu paragrafů, mezi nimi bychom se ztratili. Zmiňme alespoň ty asi nejdůležitější. Zakazuje se v něm „pěstovat druhy a odrůdy rostliny konopí (rod Cannabis), které mohou obsahovat více než 0,3 % látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů - THC …“, dále „získávat konopnou pryskyřici a látky ze skupiny THC z rostliny konopí (rod Cannabis). Čímž není dotčeno získávání takových látek pro léčebné použití nebo vědecké účely za podmínek stanovených tímto zákonem a zákonem o léčivech“. Z litery zákona tedy plyne tolik: pokud použijeme pro potravinářské účely rostliny, které se vejdou pod příslušné paragrafy, nic tomu nebrání.
Dost už ale předpisů, podívejme se tam, kde s konopím coby gastronomickou surovinou mají své zkušenosti. Ostravská společnost Konopex je jistě jednou z nejaktivnějších. Krom pořádání stejnojmenného veletrhu zřídila ve své kavárně Jiné kafe Cannabis Social Club. Vedle setkávání fandů konopí se zde můžete blíž seznámit s využitím konopí ať už jako léku, nebo jako víceúčelové rostliny, ze které se dá vyrábět téměř cokoliv. Samozřejmě je zde k mání „konopná“ káva. Ještě bych měl zmínit jejich pivo. KONOPEX 11° je spodně kvašený, nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák. Vykazuje zlatavou barvu, lahodnou vůni, vysokou plnost i uměřenou hořkost s jemnou chutí konopí. Je vzácně vyvážené, znamenitě pitelné a má jedinečnou vlastnost. Od klasických piv se liší tím, že konzumenty spíše energeticky povzbuzuje než utlumuje. Mohli bychom objevit desítky a desítky produktů s podílem konopí, za všechny zmíním sortiment společnosti Hemp Production CZ z jihu Čech. Najdete v něm nejrůznější oleje – třeba s chilli Habanero, cereální konopné sušenky s chilli, semínko i těstoviny s konopím. Vedle toho řadu mastí a krémů pro balneoterapii.
S konopím se rozloučíme jednou docela nevšední událostí. V červenci 2019 připravil ve své restauraci Martin Jiskra Vysmáté menu. A sice pětichodový pořad receptur, z nichž každá obsahovala konopí. V úžasné atmosféře zájezdního hostince v Kbelnici se hosté dostávali do stále lepší nálady a až euforického nadšení. Možná zapracovala představivost, protože konopím to být nemohlo. Abyste na sobě pocítili jeho účinky alespoň mlhavě, museli byste meníček spořádat veletucty. Docela dobře to však mohla zařídit zběhlost šéfkuchařova. Pracovat se stále ještě v kuchyni záhadnou surovinou chce pozornost a péči až alchymistickou. Konopí má zvláštní chuť, která, když ji neuhlídáte, si podmaní v jídle vše ostatní a nechá ostatní vstupy téměř zmizet. Zde se to nekonalo, pravým buditelem až bezbřehého veselí byly tedy nejspíš chutě uchystaných krmí.
Na úplný závěr nemohu nezmínit jednu možná daleko závaznější, ne však jednoznačně přijímanou skutečnost. Konopí, kterému se postupně dostává jisté satisfakce, je stále ještě mnohde považováno za metlu lidstva. V souvislosti s tím, co v posledním více než půlroce atakuje lidstvo zdaleka není, viděno optikou jeho úspěšného využívání v mnoha oblastech medicíny, zdaleka takovým zlem, za jaké je považováno. A kdo ví, neskrývá-li se mezi léčivými účinky některého z druhů byliny Cannabis něco, co právě v boji se zákeřným virem dokáže více či méně napomoci.
Pěstování konopí u nás upravuje zákon č. 167/1998 Sb. Obsahuje mnoho částí a spoustu paragrafů, mezi nimi bychom se ztratili. Zmiňme alespoň ty asi nejdůležitější. Zakazuje se v něm „pěstovat druhy a odrůdy rostliny konopí (rod Cannabis), které mohou obsahovat více než 0,3 % látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů - THC …“, dále „získávat konopnou pryskyřici a látky ze skupiny THC z rostliny konopí (rod Cannabis). Čímž není dotčeno získávání takových látek pro léčebné použití nebo vědecké účely za podmínek stanovených tímto zákonem a zákonem o léčivech“. Z litery zákona tedy plyne tolik: pokud použijeme pro potravinářské účely rostliny, které se vejdou pod příslušné paragrafy, nic tomu nebrání.
Dost už ale předpisů, podívejme se tam, kde s konopím coby gastronomickou surovinou mají své zkušenosti. Ostravská společnost Konopex je jistě jednou z nejaktivnějších. Krom pořádání stejnojmenného veletrhu zřídila ve své kavárně Jiné kafe Cannabis Social Club. Vedle setkávání fandů konopí se zde můžete blíž seznámit s využitím konopí ať už jako léku, nebo jako víceúčelové rostliny, ze které se dá vyrábět téměř cokoliv. Samozřejmě je zde k mání „konopná“ káva. Ještě bych měl zmínit jejich pivo. KONOPEX 11° je spodně kvašený, nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák. Vykazuje zlatavou barvu, lahodnou vůni, vysokou plnost i uměřenou hořkost s jemnou chutí konopí. Je vzácně vyvážené, znamenitě pitelné a má jedinečnou vlastnost. Od klasických piv se liší tím, že konzumenty spíše energeticky povzbuzuje než utlumuje. Mohli bychom objevit desítky a desítky produktů s podílem konopí, za všechny zmíním sortiment společnosti Hemp Production CZ z jihu Čech. Najdete v něm nejrůznější oleje – třeba s chilli Habanero, cereální konopné sušenky s chilli, semínko i těstoviny s konopím. Vedle toho řadu mastí a krémů pro balneoterapii.
S konopím se rozloučíme jednou docela nevšední událostí. V červenci 2019 připravil ve své restauraci Martin Jiskra Vysmáté menu. A sice pětichodový pořad receptur, z nichž každá obsahovala konopí. V úžasné atmosféře zájezdního hostince v Kbelnici se hosté dostávali do stále lepší nálady a až euforického nadšení. Možná zapracovala představivost, protože konopím to být nemohlo. Abyste na sobě pocítili jeho účinky alespoň mlhavě, museli byste meníček spořádat veletucty. Docela dobře to však mohla zařídit zběhlost šéfkuchařova. Pracovat se stále ještě v kuchyni záhadnou surovinou chce pozornost a péči až alchymistickou. Konopí má zvláštní chuť, která, když ji neuhlídáte, si podmaní v jídle vše ostatní a nechá ostatní vstupy téměř zmizet. Zde se to nekonalo, pravým buditelem až bezbřehého veselí byly tedy nejspíš chutě uchystaných krmí.
Na úplný závěr nemohu nezmínit jednu možná daleko závaznější, ne však jednoznačně přijímanou skutečnost. Konopí, kterému se postupně dostává jisté satisfakce, je stále ještě mnohde považováno za metlu lidstva. V souvislosti s tím, co v posledním více než půlroce atakuje lidstvo zdaleka není, viděno optikou jeho úspěšného využívání v mnoha oblastech medicíny, zdaleka takovým zlem, za jaké je považováno. A kdo ví, neskrývá-li se mezi léčivými účinky některého z druhů byliny Cannabis něco, co právě v boji se zákeřným virem dokáže více či méně napomoci.