Vánoce by bez něj nebyly úplné. Zlepšit ve sváteční dny náladu, potěšit sladkým soustem, to je jeho úkol. Součástí vánočních svátků je už předlouho, dříve se peklo v každé domácnosti. V mnoha druzích a takovém množství, aby vydrželo co nejdéle.
Vánoční cukroví. Dnes už ho pečou v mnoha cukrárnách, pekárnách i restauracích. A právě restaurace se letos podobně jako do martinských husí pustily i do příprav vánočního cukroví. Objevuje se i tam, kde by to možná nikdo nečekal.
Projděme se několika podniky, které mají nabídku cukroví na programu. Možná překvapivá, nikoliv však nelogická je nabídka od Pinkasů. V jejich sortimentu narazíte a deset druhů cukroví, některé hodně zajímavé. Vedle nezbytných vanilkových rohlíčků, lineckých koleček s rybízovou marmeládou, či dvoubarevných pracen a dalších jistot na vás mrknou ještě vánoční sádlovky. Nabízí se odkaz restaurace na staročeskou domácí kuchyni paní Brabcové, ženy jednoho z majitelů Pinkasových. Příprava cukroví z arzenálu vánočních lákadel je tu tedy docela na místě.
Cukroví v sedmi druzích pro vás s láskou a péčí peče krásná cukrářka Františka v Yalta Craft Bistru. Aby toho nebylo málo, přidala ještě i bezmála půlmetrovou vánočku s rozinkami a mandlemi. A jako korunu všeho fakt sladkou vánoční štolu: „... plnou marcipánu a kandovaného ovoce, rozinek a pistácií.“ Navíc politou rumem! Netuším, co může být víc…
Mezi restaurace s víceméně českým sortimentem cukroví vstoupil se svou nabídkou Tomáš Černý v Dejvické 34. Každý ze šesti druhů cukroví, které připravil z často neortodoxních surovin voní středomořím a znamenitě, svěže a nově chutná. Nakonec posuďte sami. Za všech šest zmíním cookies s mléčnou čokoládou Michel Cluizel a medem, stříkané vanilkové hvězdičky s pomerančovou kůrou a zázvorem, do třetice pak karamelová kolečka s třtinovým cukrem Muscovado a mořskou solí Maldon. Pokud jste lovci vánočních chutí, nemůžete nabídku D34 nechat bez povšimnutí.
Aby nabídku vánočního cukroví neměla pravověrná cukrárna, tím spíš jedna z nejlepších v metropoli je nemyslitelné. Však také Lukáš Skála ve svých dvou cukrářských továrnách připravil k výběru široký sortiment: linecká kakaová srdíčka, pracny, čokoládové hrudky s ořechy, Masarykovo cukroví, polomáčené banánky, ořechové rohlíčky a řadu dalších pro vánoční stůl neodmyslitelných druhů.
Cukroví ovšem pro nás nepřipravují jen v Praze.
Jistě lákavý je mix ze Dvora Hoffmeiester. Jan Kaplan s týmem se opravdu činili. Vedle tradičních druhů obsahuje nabídka i méně frekventované včelí úly plněné ořechy a zřídka viděné perníčky. Pro to všechno stojí za to se do Velkých Číčovic rozjet, domnívám se.
„Na dortech, dezertech, koláčcích a závinech od naší cukrářky Markéty vzniká nejen u hotelových hostů silná závislost...“, stojí v upoutávce na Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou. Jistě tomu tak bude. Paní Markéta a její tým připravují deset druhů vánočního cukroví, jeden lahodnější druhého. Čokoládová kolečka s kávovým krémem, rumové kuličky, ořechy plněné máslovým krémem – samozřejmě také celou škálu vánoční klasiky. Pokud vyrazíte do Krkonoš, rozhodně si objednejte cukroví v Horizontu.
Na vánočním cukroví je zajímavá jedna věc: v gastronomii jsme se naučili jisté toleranci. Mám na mysli to, že když některé tradiční, z domova známé jídlo shledáme tomu maminčinu hodně podobným, přijmeme ho víceméně za své. U cukroví to tak není, nebo doposud nebylo. „… je dobré, fakt hodně dobré, to jo. Ale maminka (babička), ta dělala cukroví!!!“ Takových komentářů je kolem Vánoc v souvislosti s cukrovím slyšet dost a dost. Ale kdo ví, i to se časem třeba změní…
Projděme se několika podniky, které mají nabídku cukroví na programu. Možná překvapivá, nikoliv však nelogická je nabídka od Pinkasů. V jejich sortimentu narazíte a deset druhů cukroví, některé hodně zajímavé. Vedle nezbytných vanilkových rohlíčků, lineckých koleček s rybízovou marmeládou, či dvoubarevných pracen a dalších jistot na vás mrknou ještě vánoční sádlovky. Nabízí se odkaz restaurace na staročeskou domácí kuchyni paní Brabcové, ženy jednoho z majitelů Pinkasových. Příprava cukroví z arzenálu vánočních lákadel je tu tedy docela na místě.
Cukroví v sedmi druzích pro vás s láskou a péčí peče krásná cukrářka Františka v Yalta Craft Bistru. Aby toho nebylo málo, přidala ještě i bezmála půlmetrovou vánočku s rozinkami a mandlemi. A jako korunu všeho fakt sladkou vánoční štolu: „... plnou marcipánu a kandovaného ovoce, rozinek a pistácií.“ Navíc politou rumem! Netuším, co může být víc…
Mezi restaurace s víceméně českým sortimentem cukroví vstoupil se svou nabídkou Tomáš Černý v Dejvické 34. Každý ze šesti druhů cukroví, které připravil z často neortodoxních surovin voní středomořím a znamenitě, svěže a nově chutná. Nakonec posuďte sami. Za všech šest zmíním cookies s mléčnou čokoládou Michel Cluizel a medem, stříkané vanilkové hvězdičky s pomerančovou kůrou a zázvorem, do třetice pak karamelová kolečka s třtinovým cukrem Muscovado a mořskou solí Maldon. Pokud jste lovci vánočních chutí, nemůžete nabídku D34 nechat bez povšimnutí.
Aby nabídku vánočního cukroví neměla pravověrná cukrárna, tím spíš jedna z nejlepších v metropoli je nemyslitelné. Však také Lukáš Skála ve svých dvou cukrářských továrnách připravil k výběru široký sortiment: linecká kakaová srdíčka, pracny, čokoládové hrudky s ořechy, Masarykovo cukroví, polomáčené banánky, ořechové rohlíčky a řadu dalších pro vánoční stůl neodmyslitelných druhů.
Cukroví ovšem pro nás nepřipravují jen v Praze.
Jistě lákavý je mix ze Dvora Hoffmeiester. Jan Kaplan s týmem se opravdu činili. Vedle tradičních druhů obsahuje nabídka i méně frekventované včelí úly plněné ořechy a zřídka viděné perníčky. Pro to všechno stojí za to se do Velkých Číčovic rozjet, domnívám se.
„Na dortech, dezertech, koláčcích a závinech od naší cukrářky Markéty vzniká nejen u hotelových hostů silná závislost...“, stojí v upoutávce na Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou. Jistě tomu tak bude. Paní Markéta a její tým připravují deset druhů vánočního cukroví, jeden lahodnější druhého. Čokoládová kolečka s kávovým krémem, rumové kuličky, ořechy plněné máslovým krémem – samozřejmě také celou škálu vánoční klasiky. Pokud vyrazíte do Krkonoš, rozhodně si objednejte cukroví v Horizontu.
Na vánočním cukroví je zajímavá jedna věc: v gastronomii jsme se naučili jisté toleranci. Mám na mysli to, že když některé tradiční, z domova známé jídlo shledáme tomu maminčinu hodně podobným, přijmeme ho víceméně za své. U cukroví to tak není, nebo doposud nebylo. „… je dobré, fakt hodně dobré, to jo. Ale maminka (babička), ta dělala cukroví!!!“ Takových komentářů je kolem Vánoc v souvislosti s cukrovím slyšet dost a dost. Ale kdo ví, i to se časem třeba změní…