Povidla jsou známá nejen u nás, ale i v Polsku, na Ukrajině, v Rakousku a na Slovensku. Jak vlastně vzniklo jejich jméno? Slovo povidla nebo povidlí je v češtině doloženo od 14. století a vyskytuje se iv polštině (powidła) av ukrajinštině (povydlo). Ze slovanských jazyků je převzala rakouská němčina (Powidl). Podle etymologického slovníku vzniklo od slovesa, (motat, vít) povidla jsou tedy něco, co vzniklo v, povitím – smíchat ovoce. Dříve se povidla vařila nebo vypékala v peci ze sušeného, nebo prvním mrazem přešlého ovoce, to způsobilo větší sladkost povidel. Povidla se v české kuchyni používají nejen do buchet a na koláče, ale plní se s nimi ovocné knedlíky a přidávají se do omáčka. Černá omáčka je naší českou specialitou, na černo se vaří zvěřina, kapr a povidlová omáčka je vynikající ik uzenému masu.
Ochutnejte Česko!
https://www.czechspecials.cz/recepty/hlavni-jidla/veprove-maso/uzene-maso-s-povidlovou-omackou