Jsou prvým pozdravem horkých dní pravého léta. Každoročně jich svět zkonzumuje okolo čtyř miliónů tun z asi dvou tisícovek odrůd.
Vůbec dnes už nezáleží na tom, zda poprvé spatřily světlo světa v Mezopotámii, Řecku či Římě. Jahody jsou zde a každoročně během zhruba pěti měsíců poskytují velkým i malým mimořádné potěšení z jedinečné, osvěžující, mámivě sladké chuti. Zakousněte se do vyzrálého, dráždivě rudého plodu, nechte si po rtech stékat sladkou šťávu, a v ten moment, pokud nejste alergici, propadnete kouzlu čerstvých jahod na celý zbytek léta.
Díky lepším a lepším technikám zmrazování a výběru optimálních odrůd a optimální formě plodů při sklizni však máme možnost konzumace jahod ve výborném stavu po celý rok. Jedna z mrazíren, která je ve třech kvalitativních řadách připravuje jako celé plody, plátky a zpasírovanou hmotu, hlásá slogan: „… čerstvější, než čerstvé!“ Sebevědomé, ale na místě, řekl bych.
Při samosběru zase můžete získat maximálně čerstvé plody z až třinácti u nás pěstovaných odrůd a krom požitku z jejich konzumace si i vyzkoušíte, jaké rozdíly ta či ona sorta skýtá.
Ovšem jahody nejsou jen báječným osvěžením a přírodním pamlskem k okamžité konzumaci. Doma z nich hospodyně připraví marmeládu, různé buchty či koláče. Asi také všichni známe bublaninu, a jistě i jahodové knedlíky. Džusy, freshe, smoothie a další nápoje na bázi jahod – limonáda, kupříkladu, jsou dalšími nepostradatelnými průvodci letními vedry. Fenoménem je také zmrzlina. Zvlášť nyní, kdy se objevili znamenití mistři zmrzlináři, kteří z jahod dokážou vytěžit každou sebemenší stopu chuti. Ve výběru čtyřiceti druhů, které nabízí nový „chrám zmrzliny“ na Národní třídě, si jahodová stále drží přední pozici.
To ale stále není všechno. Jahody zařadili do programu svých komponent i kuchaři. Stále častěji se objevují v recepturách studených i teplých jídel – jahody, ne kuchaři – a jsou nabízeny v mnohdy netušených varietách s dalšími surovinami. Na některé bychom ještě před pár lety nedokázali ani pomyslet, natož je okusit. Většinou jsou však znamenité, a šlo jen o odvahu kuchařů, aby je hostu nabídli. Ovocné saláty, to už je stará vesta, objevují se už zhusta i třeba s chřestem. Dobře si rozumějí s vybranými sýry, stále častěji doprovázejí i grilovaná masa. Zvláštní jsou také některé odrůdy. Taková Lambada svou intenzivní vůní a chutí lesních jahod tak trochu připomíná prapůvod prvních jahod.
I když množství v tuzemsku vypěstovaných jahod se zdá veliké, zdaleka nestačí. Při spotřebě ca 2,5 kg na osobu a rok (v roce 2016), jich mnohem více musíme importovat.
To ale nic nemění no onom malém zázraku, kdy po těšení se na onen den, sebereme košík a vyrazíme spolu s davem na některé místo samosběru. Abychom si opět po roce dopřáli mimořádně čerstvé jahody. Třeba v některé z nových úprav, které jsme během roku objevili. Když tedy spatříte zástupy lidí s prázdnými košíky směřovat ke Kunraticím, nebo s plnými odtud, pak vězte: sezóna jahod už začala.
Díky lepším a lepším technikám zmrazování a výběru optimálních odrůd a optimální formě plodů při sklizni však máme možnost konzumace jahod ve výborném stavu po celý rok. Jedna z mrazíren, která je ve třech kvalitativních řadách připravuje jako celé plody, plátky a zpasírovanou hmotu, hlásá slogan: „… čerstvější, než čerstvé!“ Sebevědomé, ale na místě, řekl bych.
Při samosběru zase můžete získat maximálně čerstvé plody z až třinácti u nás pěstovaných odrůd a krom požitku z jejich konzumace si i vyzkoušíte, jaké rozdíly ta či ona sorta skýtá.
Ovšem jahody nejsou jen báječným osvěžením a přírodním pamlskem k okamžité konzumaci. Doma z nich hospodyně připraví marmeládu, různé buchty či koláče. Asi také všichni známe bublaninu, a jistě i jahodové knedlíky. Džusy, freshe, smoothie a další nápoje na bázi jahod – limonáda, kupříkladu, jsou dalšími nepostradatelnými průvodci letními vedry. Fenoménem je také zmrzlina. Zvlášť nyní, kdy se objevili znamenití mistři zmrzlináři, kteří z jahod dokážou vytěžit každou sebemenší stopu chuti. Ve výběru čtyřiceti druhů, které nabízí nový „chrám zmrzliny“ na Národní třídě, si jahodová stále drží přední pozici.
To ale stále není všechno. Jahody zařadili do programu svých komponent i kuchaři. Stále častěji se objevují v recepturách studených i teplých jídel – jahody, ne kuchaři – a jsou nabízeny v mnohdy netušených varietách s dalšími surovinami. Na některé bychom ještě před pár lety nedokázali ani pomyslet, natož je okusit. Většinou jsou však znamenité, a šlo jen o odvahu kuchařů, aby je hostu nabídli. Ovocné saláty, to už je stará vesta, objevují se už zhusta i třeba s chřestem. Dobře si rozumějí s vybranými sýry, stále častěji doprovázejí i grilovaná masa. Zvláštní jsou také některé odrůdy. Taková Lambada svou intenzivní vůní a chutí lesních jahod tak trochu připomíná prapůvod prvních jahod.
I když množství v tuzemsku vypěstovaných jahod se zdá veliké, zdaleka nestačí. Při spotřebě ca 2,5 kg na osobu a rok (v roce 2016), jich mnohem více musíme importovat.
To ale nic nemění no onom malém zázraku, kdy po těšení se na onen den, sebereme košík a vyrazíme spolu s davem na některé místo samosběru. Abychom si opět po roce dopřáli mimořádně čerstvé jahody. Třeba v některé z nových úprav, které jsme během roku objevili. Když tedy spatříte zástupy lidí s prázdnými košíky směřovat ke Kunraticím, nebo s plnými odtud, pak vězte: sezóna jahod už začala.