Poslové letních prázdnin

Poslové letních prázdnin

Jsou prvým pozdravem horkých dní pravého léta. Každoročně jich svět zkonzumuje okolo čtyř miliónů tun z asi dvou tisícovek odrůd.


Vůbec dnes už nezáleží na tom, zda poprvé spatřily světlo světa v Mezopotámii, Řecku či Římě. Jahody jsou zde a každoročně během zhruba pěti měsíců poskytují velkým i malým mimořádné potěšení z jedinečné, osvěžující, mámivě sladké chuti. Zakousněte se do vyzrálého, dráždivě rudého plodu, nechte si po rtech stékat sladkou šťávu, a v ten moment, pokud nejste alergici, propadnete kouzlu čerstvých jahod na celý zbytek léta.
 
2-jahody.jpg     3-jahody.jpg

Díky lepším a lepším technikám zmrazování a výběru optimálních odrůd a optimální formě plodů při sklizni však máme možnost konzumace jahod ve výborném stavu po celý rok. Jedna z mrazíren, která je ve třech kvalitativních řadách připravuje jako celé plody, plátky a zpasírovanou hmotu, hlásá slogan: „… čerstvější, než čerstvé!“ Sebevědomé, ale na místě, řekl bych. 
 
4-jahody-1.jpg     5-jahody-1.jpg

Při samosběru zase můžete získat maximálně čerstvé plody z až třinácti u nás pěstovaných odrůd a krom požitku z jejich konzumace si i vyzkoušíte, jaké rozdíly ta či ona sorta skýtá. 

Ovšem jahody nejsou jen báječným osvěžením a přírodním pamlskem k okamžité konzumaci. Doma z nich hospodyně připraví marmeládu, různé buchty či koláče. Asi také všichni známe bublaninu, a jistě i jahodové knedlíky.  Džusy, freshe, smoothie a další nápoje na bázi jahod – limonáda, kupříkladu, jsou dalšími nepostradatelnými průvodci letními vedry. Fenoménem je také zmrzlina. Zvlášť nyní, kdy se objevili znamenití mistři zmrzlináři, kteří z jahod dokážou vytěžit každou sebemenší stopu chuti. Ve výběru čtyřiceti druhů, které nabízí nový „chrám zmrzliny“ na Národní třídě, si jahodová stále drží přední pozici.
 
6-jahody.jpg     7-jahody.jpg

To ale stále není všechno. Jahody zařadili do programu svých komponent i kuchaři. Stále častěji se objevují v recepturách studených i teplých jídel – jahody, ne kuchaři – a jsou nabízeny v mnohdy netušených varietách s dalšími surovinami. Na některé bychom ještě před pár lety nedokázali ani pomyslet, natož je okusit. Většinou jsou však znamenité, a šlo jen o odvahu kuchařů, aby je hostu nabídli. Ovocné saláty, to už je stará vesta, objevují se už zhusta i třeba s chřestem. Dobře si rozumějí s vybranými sýry, stále častěji doprovázejí i grilovaná masa. Zvláštní jsou také některé odrůdy. Taková Lambada svou intenzivní vůní a chutí lesních jahod tak trochu připomíná prapůvod prvních jahod. 
 
8-jahody.jpg     9-jahody34.jpg

I když množství v tuzemsku vypěstovaných jahod se zdá veliké, zdaleka nestačí. Při spotřebě ca 2,5 kg na osobu a rok (v roce 2016), jich mnohem více musíme importovat. 
 
10-jahody-1.jpg     11-jahody.jpg

To ale nic nemění no onom malém zázraku, kdy po těšení se na onen den, sebereme košík a vyrazíme spolu s davem na některé místo samosběru. Abychom si opět po roce dopřáli mimořádně čerstvé jahody. Třeba v některé z nových úprav, které jsme během roku objevili. Když tedy spatříte zástupy lidí s prázdnými košíky směřovat ke Kunraticím, nebo s plnými odtud, pak vězte: sezóna jahod už začala.
 
12-jahody-1.jpg


Autor: Milan Ballík