Kdo byl Karel Šroubek? Byl to významný český gastronom a hoteliér, který se z chudého pikolíka vypracoval na nejuznávanějšího předválečného hoteliéra a restauratéra u nás i v Evropě. Pojmem byly nejen jeho restaurace, kde se vařila výborná domácí kuchyně, ale hlavně jeho Grand Hotel Šroubek (po roce 1948 Grand hotel Evropa) v Praze na Václavském náměstí.
Karel Šroubek se narodil 25.3. 1880 v nepříliš zámožné venkovské rodině v Nučicích poblíž Prahy, měl deset sourozenců. Vyučil se kuchařem a číšníkem v pražském hotelu Platýz. Praxi z dalších českých i zahraničních podniků pak v roce 1909 uplatnil při otevření vlastní restaurace na rohu Václavského náměstí a dnešní Opletalovy ulice. V roce 1924 zakoupil secesní hotel U Arcivévody Štěpána na Václavském náměstí a přejmenoval ho na Grand Hotel Šroubek.
V svém hotelu u nás jako první zavedl progresivní styl řízení založený na kvalitě všech služeb. Držel se vždy svého motta: „My hostu, host nám!“. Je autorem dodnes používaných provozních manuálů, měl vlastní učňovské středisko, kde zavedl funkci „mistr odborného výcviku“. Sám si navrhl hotelové logo i vlajku, byl první, který propagoval nejen svůj hotel, ale i svoje dodavatele. Díky vysokému standardu služeb, mimořádné kuchyni světového formátu i výhodné lokaci se adresa hotelu brzy stala cílem pro nejvýznamnější osobnosti. Bydlel zde třeba Antonín Čermák, starosta Chicaga. Před 2. světovou válkou odtud řídil odsun židovských dětí do bezpečí sir Nicholas Winton. Hostem nejváženějším býval prezident T.G. Masaryk, často sem zavítal i osobní přítel Karla Šroubka Vlasta Burian. Ten si dokonce se Šroubkem vyměňoval recepty.
Šroubek byl také zakladatelem Svazu hoteliérů (1920) a vydavatelem odborného časopisu Hoteliér. Byl váženým gastronomickým poradcem Pražského hradu při všech slavnostních akcích. Karel Šroubek byl autorem několika kuchařských knih, nejznámější je „Jak se vaří u Šroubka“. Je autorem výroku: „Kuchařem se člověk vyučí, dobrým kuchařem se však narodí.“
Jeho dílo bylo přerušeno komunistickým režimem v roce 1951, který hotel zestátnil. Jeho děti poté emigrovaly do Kanady. Karel Šroubej zemřel 22.5.1955.
V svém hotelu u nás jako první zavedl progresivní styl řízení založený na kvalitě všech služeb. Držel se vždy svého motta: „My hostu, host nám!“. Je autorem dodnes používaných provozních manuálů, měl vlastní učňovské středisko, kde zavedl funkci „mistr odborného výcviku“. Sám si navrhl hotelové logo i vlajku, byl první, který propagoval nejen svůj hotel, ale i svoje dodavatele. Díky vysokému standardu služeb, mimořádné kuchyni světového formátu i výhodné lokaci se adresa hotelu brzy stala cílem pro nejvýznamnější osobnosti. Bydlel zde třeba Antonín Čermák, starosta Chicaga. Před 2. světovou válkou odtud řídil odsun židovských dětí do bezpečí sir Nicholas Winton. Hostem nejváženějším býval prezident T.G. Masaryk, často sem zavítal i osobní přítel Karla Šroubka Vlasta Burian. Ten si dokonce se Šroubkem vyměňoval recepty.
Šroubek byl také zakladatelem Svazu hoteliérů (1920) a vydavatelem odborného časopisu Hoteliér. Byl váženým gastronomickým poradcem Pražského hradu při všech slavnostních akcích. Karel Šroubek byl autorem několika kuchařských knih, nejznámější je „Jak se vaří u Šroubka“. Je autorem výroku: „Kuchařem se člověk vyučí, dobrým kuchařem se však narodí.“
Jeho dílo bylo přerušeno komunistickým režimem v roce 1951, který hotel zestátnil. Jeho děti poté emigrovaly do Kanady. Karel Šroubej zemřel 22.5.1955.