Nebeská gastronomie na palubách letadel

Nebeská gastronomie na palubách letadel

Cateringové služby leteckých společností zajišťují krom občerstvení jakési první pozdravení té které země. Jak je na tom naše republika v rámci nabídek občerstvení na palubách své vlajkové společnosti České aerolinie, a.s.?


ČSA vzlétají z Letiště Václava Havla Praha, do roku 2012 Praha-Ruzyně, jedenaosmdesát let, od samého počátku jeho zprovoznění.  
 
2-catering-csa.jpg     3-catering-csa.jpg

Teď už k občerstvení. Na základě připomínek pasažérů i palubního personálu vznikne představa ČSA. Tu potom cateringová společnost zkušebně realizuje. Nad výsledkem se vede diskuze, která vyústí v konkrétní obraz jednotlivých menu. 

Co tedy může pasažér na palubách letky ČSA očekávat? Pro cestovní třídu Business jsou všechna jídla v ceně letenky, záleží přitom na době vzletu. S odletem do 10:00 dopoledne se vám kromě tradičního přípitku dostane studené snídaně. Vybírat si můžete z 5 druhů snídaní včetně vegetariánské verze. Může to být kupříkladu studená snídaně s kachním masem - uzená kachní prsa, brusinkové chutney, ředkvička, mrkev, čerstvé ovoce, čerstvé pečivo, máslo, džem a tři nápoje. To všechno bez ohledu na typ nasazeného letadla. 

Na všech letech, provozovaných po Evropě a na Blízký východ výlučně proudovými letadly s odletem po 10. hodině místního času vám bez ohledu na délku letu palubní personál nabídne teplé menu. Zahrnuje teplé jídlo, salát, dezert, máslo a čerstvé pečivo. K tomu máte neomezený výběr studených a teplých nealkoholických i alkoholických nápojů. Z teplých jídel se líbí grilovaný mletý biftek s pečenými brambory a restovanými fazolkami, vinné glazé s perličkovými cibulkami, salát, dezert, čerstvě rozpečené pečivo, máslo a tři nápoje. Pro lety na Blízký východ jsou navíc podávána jídla v kvalitě halal. Ostatním potřebám, jaké mají příslušníci některých církví, vychází společnost vstříc tím, že na žádném z letů nepodává vepřové maso. 

Na linkách, které ČSA obsluhují turbovrtulovými letadly nebo kombinací turbovrtulových a proudových letounů, s odletem po 10. hodině dostanete studené menu.
 
4-csa-studena-snidane-s-hovezim-masem.jpg     5-csa-teply-chod-risoto-s-chrestem.jpg

Na dálkové lince mezi Prahou a Soulem jsou během letu teplé servisy dva. Skládají se z teplého jídla, salátu, dezertu a čerstvého pečiva s máslem. Zde se objevuje využití receptur obou kuchyní, tedy české (ta je součástí evropské nabídky) i korejské. Během hlavního servisu máte k dispozici výběr ze dvou polévek a tří teplých jídel. Samozřejmostí u nápojů je tradiční plzeňské pivo a kvalitní moravské víno. Mezi oběma servisy máte dále k dispozici ovocné špízy, ovoce a slané či sladké pochutiny. Druhý servis potom závisí na denní době, a představuje teplou snídani nebo večeři.

Mezi Prahou a Rijádem má pasažér k dispozici dva servisy: hlavní s teplým jídlem, druhý se studeným. Během celého letu máte samozřejmě také široký výběr nealkoholických studených i teplých nápojů v neomezené míře. Alkoholické nápoje se na této lince servírují pouze na vyžádání.

Hlavní servis se skládá z předkrmu, výběru ze dvou jídel mezinárodní kuchyně, salátu, výběru sýrů, dezertu a čerstvého pečiva s máslem. V rámci druhého servisu vám palubní personál nabídne studený snack a dezert.
 
6-csa-teply-chod-ryba.jpg     7-csa-teply-chod-z-hoveziho-masa.jpg

Na krátkých linkách v třídě Economy, máte-li letenku zakoupenou v cenovém balíčku FLEX, zahrnuje její cena lehký snack -  sušenku nebo čokoládový bonbon a vodu.  K letence lze doobjednat i snídaně, studené nebo teplé jídlo z aktuální nabídky Gourmet menu, případně si během letu na palubě zakoupit lehký slaný či sladký snack. Všechna jídla jsou v přípravě koncipována tak, aby ve výšce 10 000 až 11 000 metrů chutnala stejně jako na zemi. 

I když česká kuchyně není snadná, díky skladbě pokrmů (husté omáčky, zadělávaná jídla, vydatné přílohy), v některých případech není dost dobře možné ji vynechat. Samozřejmě v inovované, pro podávání na palubách letadel upravené podobě. Týká se to třeba kachny. Tu můžete v podobě teplého chodu dostat jako uzené kachní prso s bramborovo-dýňovým pyré podávané na pečeném jablečném salátě, k němu rozmarýnový jus, potom salát, dezert, čerstvě rozpečené pečivo, máslo a tři nápoje. 

Regionální kuchyně je, mám za to, jedna z nejsympatičtějších cest k poznání země, již se chystáte navštívit. V tomto případě České republiky, která navíc v letošním roce slaví sto let své existence. A mimochodem, jubileum letos slaví i České aerolinie, je jim devadesát pět let.

Autor: Milan Ballík