Termín staronový nelze patrně brát doslova. První pivovary, vznikající u nás na sklonku třináctého století – především ve světové metropoli piva, Plzni – byly právovárečnými domy. Tedy svým způsobem domácí a dnešní terminologií patrně minipivovary.
Ale k těm současným. Termín minipivovar představuje subjekt, který nepřekračuje roční výstav 10 000 hektolitrů.
Rozvoj těch současných začal hned v prvních polistopadových letech. Mezi prvními to byly, když pomineme pivovar U Medvídků - 1466, U Fleků - 1499, a za mnohé další s původní datací zrodu ještě Parostrojní pivovar v Lobči – 1586, pivovar a restaurace Pivovarský dvůr Chýně (1992), Novoměstský restaurační pivovar (1993), Pivovarský dvůr Zvíkov (1993). Jejich zrod v dalších letech přerostl v bouřlivý boom, který na konci roku 2017 znamenal 391 restauračních, mini- a mikropivovarů v zemi. Pro úplnost je nutné zmínit ještě 14 pivovarů „létajících“, a uvést dalších jedenačtyřicet, které v letech 1993 – 2017 zanikly. Svou úlohu v rozvoji minipivovarů však sehrály.
Čemu vděčí tyto pivovary za stále rostoucí přízeň konzumentů? Především je to sortiment. Vaří piva ve světě populární, u nás však díky oblibě spodně kvašených výčepních ležáků a speciálů donedávna nevyráběná. Jde o svrchně kvašená Ale, kyselá, výrazně ovocná. Nebo taková, která zrají v sudech po destilátech a dílem přijímají jejich aroma a chuť. Svou roli hraje i lokace. Roztroušené po krajích nabízejí osvěžení těm, kteří stále větší měrou preferují pobyty v přírodě.
Potom je to častá změna nabídky. Pokud se některé pivo nechytne, je možné při příští várce upravit recepturu. Objem várek není takový, aby se nevypily, a i kdyby náhodou ne, vzniklá ztráta je k přežití. Vliv má i atmosféra. Vůně vařené mladiny, uvolněná nálada hostí, neformální interiér i obsluha, to všechno – společně se žejdlíkem kupříkladu plaského Vidláka, nebo Šumavousa v Laznech – znamená odplavení často celovíkendového stresu a nový náboj dobré pohody pro další dny.
Na závěr možná nebude od věci uvést pár dat z historie pivovarnictví v Českých zemích:
999 - první (nepotvrzená) zpráva o výrobě piva u nás. Je svým způsobem negativní. Tehdy totiž při křtu Břevnovského kláštera český biskup Vojtěch zakázal mnichům vařit pivo. Zákaz se naštěstí nejspíš neujal.
1918 - nově vzniklá Československá republika převzala z bývalé C&K monarchie přes polovinu výrobního potenciálu, 562 pivovarů, které ovšem vyrobily pouhých 3,505 milionu hektolitrů piva.
V souvislosti se značkou Czech Specials uvedu jako tečku jeden příznivý fakt. Úspěšně ji nese i jeden z nejmladších minipivovarů v Praze, U Supa v Celetné ulici.
Rozvoj těch současných začal hned v prvních polistopadových letech. Mezi prvními to byly, když pomineme pivovar U Medvídků - 1466, U Fleků - 1499, a za mnohé další s původní datací zrodu ještě Parostrojní pivovar v Lobči – 1586, pivovar a restaurace Pivovarský dvůr Chýně (1992), Novoměstský restaurační pivovar (1993), Pivovarský dvůr Zvíkov (1993). Jejich zrod v dalších letech přerostl v bouřlivý boom, který na konci roku 2017 znamenal 391 restauračních, mini- a mikropivovarů v zemi. Pro úplnost je nutné zmínit ještě 14 pivovarů „létajících“, a uvést dalších jedenačtyřicet, které v letech 1993 – 2017 zanikly. Svou úlohu v rozvoji minipivovarů však sehrály.
Čemu vděčí tyto pivovary za stále rostoucí přízeň konzumentů? Především je to sortiment. Vaří piva ve světě populární, u nás však díky oblibě spodně kvašených výčepních ležáků a speciálů donedávna nevyráběná. Jde o svrchně kvašená Ale, kyselá, výrazně ovocná. Nebo taková, která zrají v sudech po destilátech a dílem přijímají jejich aroma a chuť. Svou roli hraje i lokace. Roztroušené po krajích nabízejí osvěžení těm, kteří stále větší měrou preferují pobyty v přírodě.
Potom je to častá změna nabídky. Pokud se některé pivo nechytne, je možné při příští várce upravit recepturu. Objem várek není takový, aby se nevypily, a i kdyby náhodou ne, vzniklá ztráta je k přežití. Vliv má i atmosféra. Vůně vařené mladiny, uvolněná nálada hostí, neformální interiér i obsluha, to všechno – společně se žejdlíkem kupříkladu plaského Vidláka, nebo Šumavousa v Laznech – znamená odplavení často celovíkendového stresu a nový náboj dobré pohody pro další dny.
Na závěr možná nebude od věci uvést pár dat z historie pivovarnictví v Českých zemích:
999 - první (nepotvrzená) zpráva o výrobě piva u nás. Je svým způsobem negativní. Tehdy totiž při křtu Břevnovského kláštera český biskup Vojtěch zakázal mnichům vařit pivo. Zákaz se naštěstí nejspíš neujal.
1918 - nově vzniklá Československá republika převzala z bývalé C&K monarchie přes polovinu výrobního potenciálu, 562 pivovarů, které ovšem vyrobily pouhých 3,505 milionu hektolitrů piva.
V souvislosti se značkou Czech Specials uvedu jako tečku jeden příznivý fakt. Úspěšně ji nese i jeden z nejmladších minipivovarů v Praze, U Supa v Celetné ulici.