Svůj sen hýčkal a piloval jistě alespoň poslední polovinu z více než dvaceti let fine diningového účinkování na kulinářském pódiu metropole. Nosil ho v sobě a čekal na vhodnou příležitost. Ta nastane 30. dubna 2019 v podobě otevření Hospody U Matěje v režii Jana Punčocháře.
Bohatá historie místa - víceméně výletní restaurace tu fungovala ještě nedávno - a po následné gruntovní rekonstrukci - zazářila na pohostinském nebi nová hvězda. Pod původním jménem otevře vbrzku své brány podnik více tváří. Devadesát pět míst v hlavním sále a pětašedesát ve stejně designovaném prostoru o patro výše. Nadčasový výzor, vycházející z nejlepší tradice tvářnosti české hospody, je hřejivou oázou. Noblesní dřevo záměrně ponechané v rurální podobě je hlavním spolutvůrcem atmosféry. Náladu evokují i obrazy na stěnách.
To hlavní však představují vlastně tři faktory, které sem - s pravděpodobností, hraničící s jistotou, přitáhnou zástupy mlsných. Vymazlená plznička, hýčkaná za klikami kouzlícím Otou Hayrthunem, jedním z vítězů legendární soutěže Master Bartender. Bude jediným pivem na čepu - Plzeň, proto ji chová jako v povijanu - Ota. Hlavním tématem ovšem bude - jak jinak! Punčochářova vize klasické české kuchyně v jím vnímavě aktualizovaném podání. Pikantní drobnůstky k pivu, polévky, v nichž stojí lžíce, pečeně, omáčky, osvědčené gratiny z minulosti, vše delikátně vycizelované kuchařovým umem. Už dnes, kdy v hrncích bublají první zkušební krmě, voní skrznaskrz celý dům. Je tu ovšem i víno. Na čtyřicet druhů v nabídce lístku, jeden atraktivnější druhého. Autorem výběru je ten nejpovolanější, Jakub Čebiš.
To ale ještě není všechno. Na hosty čeká ještě cca 140 míst na dlážděném prostranství okolo kanadského trávníku pod korunami rozsochatých stromů před budovou. Také několik kulatých stolů na stojáka - pro ty, kdo doma slíbili, že nebudou vysedávat po hospodách. Postát si po práci nad dvěma třemi půlčíky, probrat denní svodku událostí - včetně drbů ze sportu, světa krásných žen a nakonec i z práce, to se nepočítá.
Korunou všeho je potom co do velikosti komorní salonek. Dvanáct, maximálně čtrnáct míst. Tam se bude hrát nejvyšší kulinářská liga. Jak vidno, Jan se s ní nedokázal docela rozloučit, a je to tak dobře! V tomhle malém chrámu velké gastronomie to bude vedle jistě excelentní kuchyně hlavně o víně. Sklepy U Matěje už dnes ukrývají na tři stovky etiket z nejvyhlášenějších sklepů glóbu.
Jak vlastně řeší kuchař věčné dilema pivo x víno? Zdánlivě jednoduše. Protože je po celou kariéru věčným a vděčným degustátorem obojího, staví lístek a jídla upravuje tak, aby si k tomu kterému našel svůj nápoj každý. Jak pijáci piva, tak i ti, kdo dají přednost vínu. A tohle vůbec není tak jednoduché, jak se může zdát. Všechno řečené signalizuje jediné: znovuzrození místa, kam zamíří všichni, kdo jsou fandy jak české klasiky, tak vysokého fine diningu. Ale i tací, kteří si zde dopřejí už řečené dvě tři sklenice legendárního piva. S kumpány ve stoje, na pár chvil, bez rizika domácí vády.
Takže vážení, zapište si: 30. dubna 2019 velká otevírací merenda U Matěje. Dobrými sudičkami přitom budou všechny čarodějnice!
Foto č. 1 - Hospodářské noviny
To hlavní však představují vlastně tři faktory, které sem - s pravděpodobností, hraničící s jistotou, přitáhnou zástupy mlsných. Vymazlená plznička, hýčkaná za klikami kouzlícím Otou Hayrthunem, jedním z vítězů legendární soutěže Master Bartender. Bude jediným pivem na čepu - Plzeň, proto ji chová jako v povijanu - Ota. Hlavním tématem ovšem bude - jak jinak! Punčochářova vize klasické české kuchyně v jím vnímavě aktualizovaném podání. Pikantní drobnůstky k pivu, polévky, v nichž stojí lžíce, pečeně, omáčky, osvědčené gratiny z minulosti, vše delikátně vycizelované kuchařovým umem. Už dnes, kdy v hrncích bublají první zkušební krmě, voní skrznaskrz celý dům. Je tu ovšem i víno. Na čtyřicet druhů v nabídce lístku, jeden atraktivnější druhého. Autorem výběru je ten nejpovolanější, Jakub Čebiš.
To ale ještě není všechno. Na hosty čeká ještě cca 140 míst na dlážděném prostranství okolo kanadského trávníku pod korunami rozsochatých stromů před budovou. Také několik kulatých stolů na stojáka - pro ty, kdo doma slíbili, že nebudou vysedávat po hospodách. Postát si po práci nad dvěma třemi půlčíky, probrat denní svodku událostí - včetně drbů ze sportu, světa krásných žen a nakonec i z práce, to se nepočítá.
Korunou všeho je potom co do velikosti komorní salonek. Dvanáct, maximálně čtrnáct míst. Tam se bude hrát nejvyšší kulinářská liga. Jak vidno, Jan se s ní nedokázal docela rozloučit, a je to tak dobře! V tomhle malém chrámu velké gastronomie to bude vedle jistě excelentní kuchyně hlavně o víně. Sklepy U Matěje už dnes ukrývají na tři stovky etiket z nejvyhlášenějších sklepů glóbu.
Jak vlastně řeší kuchař věčné dilema pivo x víno? Zdánlivě jednoduše. Protože je po celou kariéru věčným a vděčným degustátorem obojího, staví lístek a jídla upravuje tak, aby si k tomu kterému našel svůj nápoj každý. Jak pijáci piva, tak i ti, kdo dají přednost vínu. A tohle vůbec není tak jednoduché, jak se může zdát. Všechno řečené signalizuje jediné: znovuzrození místa, kam zamíří všichni, kdo jsou fandy jak české klasiky, tak vysokého fine diningu. Ale i tací, kteří si zde dopřejí už řečené dvě tři sklenice legendárního piva. S kumpány ve stoje, na pár chvil, bez rizika domácí vády.
Takže vážení, zapište si: 30. dubna 2019 velká otevírací merenda U Matěje. Dobrými sudičkami přitom budou všechny čarodějnice!
Foto č. 1 - Hospodářské noviny