Vedle třešní, provázejícími vstup do prvních prázdninových dnů, je dalším symbolem osvěžení v letních vedrech kupodivu zelenina.
Projděme si ale druhy a odrůdy ovoce, které zraje v českých sadech. Vynecháme importované exotické. Divoce rostoucí borůvky a brusinky však svůj význam v nabídce jistě mají. Potom vypadá česká scéna tuzemského ovoce následovně.
Od angreštu po višeň registruje Státní odrůdová kniha 17 druhů ovoce v celkem 358 odrůdách. Vezměme ale v potaz, že se pěstují i další neregistrované sorty. Vybavuje se mi teď jenom josta (srstka angrešt x černý rybíz), ještě asi aronie. Daleko širší, než avizovaných devět odrůd, je škála u jahodníků.
Ale ať či tak, za těmi čísly se ukrývá nepřeberné množství využití toho, kterého ovoce pro gastronomické účely. Sirupy, marmelády, šťávy, pekárenské produkty … Stále více po nich sahají i kuchaři, vidíme to na mnoha lístcích, kdy ovocné omáčky bývají často zpestřením chuti steaků, například. A kde je cukrařina, která se bez ovoce vlastně neobejde? Co jen dortů, pohárů, zmrzlin, můžeme zaznamenat. I pouhý jeden příklad od každého by vydal na pěkných pár svazků.
Podívejme se spíš na ovoce v toku léta. O jahodách a melounu, už řeč byla. Po nich přicházejí na řadu letní jablka, nádherně osvěžující. A jejich trhání v dětství?! Nedozrálé plody bývaly provokativně kyselé, pravda. Ale protože vlastně zakázané, tak výborné.
Maliny jsou dalším druhem spojeným s časem sladkého nicnedělání - řeč je o školním věku. I ostružiny, v lese potom borůvky či brusinky. Pomalu se, přes první hrušky přesouváme k ořechům, a to už je trochu smutné. Když dozrávají, je s prázdninami konec. Ale ne s ovocem, jednak přicházejí na pořad podzimní odrůdy jablek a hrušek, borůvkový koláč nás provází v tom čase pravidelně.
S přihlédnutím ke spotřebě na hlavu a rok u nás – v roce 2016 to bylo 84 kg čerstvého ovoce, a domácí produkcí – necelých tři sta dvacet tisíc tun, se stále více otevírá prostor pro dovozce. Neúroda po jarních mrazících, sucho, nedostatek pracovníků na sklizně, i nízké výkupní ceny jsou faktory, hrající pro ně. Svou roli hraje i jakost. Trendy po prosazování regionálních výpěstků tento faktor dá se říci eliminují. Hodně ve věci dělá také náš zpracovatelský průmysl. Mrazírny a konzervárny zaručují, že i po sezóně máme možnost vychutnat si tuzemské ovoce. Mnohdy lepší čerstvého.
Sečteno, podtrženo. Přes sebesložitější podmínky, jimž čeští ovocnáři musí čelit, tuzemské ovoce na český stůl patří, a vždycky patřit bude. A to jsem ani nezmínil naše meruňky, švestky, …