Čas škubánků

Čas škubánků

Víte, že podzim je i časem škubánků? Jméno dostala tato sladká, ale v některých krajích i slaná specialita, od trhavého škubavého pohybu, kterým musí brambory s moukou velmi poctivě a několikrát za sebou kuchař vařečkou odlepit brambory s moukou od horkého dna hrnce.


I když příprava vypadá lehce, dobře uvařené škubánky chtějí doopravdy zkušenost, brambory musí být propařené s moukou, která nesmí být v chuti patrná a škubánky musí být dokonale hladké. Polévají se máslem nebo sádlem, sypou mletým mákem, mletými ořechy nebo tvarohem. Opékané škubánky, většinou ty, co zbudou z minulého dne, se podávají s povidly, nebo naslano s cibulkou Někdy se ze zbylých škubánků dělaly druhý den placky, ke kterým se vařila tmavá cibulová omáčka zvaná „škubánková“ nebo taky „prdlavka“.

Kdy jindy si pochutnat na staré české specialitě, kterou jsou škubánky, nebo také kucmoch, trpalka nebo šupalka, než na podzim, když se právě vyoraly brambory, jsou uvařena čerstvá švestková nebo hrušková povidla a sklizen letošní mák?

Ochutnejte Česko!
www.czechspecials.cz/recepty/hlavni-jidla/sladka-jidla/skubanky

Autor: Maria Horníková