Malebné město Litomyšl se může pochlubit krom řady historických památek i znamenitou gastronomií. A sice v útulné restauraci hotelu Zlatá Hvězda. Mimochodem i proto, že zde žila autorka jedné z našich prvních kuchařských knih Magdalena Dobromila Rettigová. Kuchaři ve Hvězdě pracují jak s krajovými recepturami, tak pokud možno i surovinami. Když si poručíte cokoliv z nabídky, po prvních soustech se vám možná zazdá jakoby z dáli pianissimo zněly melodie některé z oper zdejšího rodáka Bedřicha Smetany.
Ve frontě zdobných domů na náměstí v Litomyšli vyhlíží strohá budova hotelu Zlatá Hvězda až možná nepatřičně. Zvláště, když osiří zahrádka před vchodem. Nedejte se však odradit a vejděte. V nitru domu totiž funguje restaurace, kterou nelze míjet. Překvapení čeká už za vchodem. Bohaté dřevěné obložení stěn v hřejivém tónu a moderní nábytek se navzájem umně doplňují. Lokál si vás tak vlastně získá dříve, než usednete. Svým výzorem na vás dýchne podmaňujícím vlivem. Vmžiku jste vtaženi do prazvláštní atmosféry a s očekáváním se chápete lístku.
I zde na vás číhají mnohá překvapení. Kuchyně ve Hvězdě staví na tradici spojené s lokální sítí dodavatelů. Mnohé receptury vycházejí z ryzích tradic prvních kuchařek. Jak by také ne, vždyť zde krom mnoha jiných slavných žila i Magdalena Dobromila Rettigová. Ale vraťme se k menu. Hříbkovým krémem s bylinkovým olejem na úvod nic nezkazíte, naopak. Čistá, ničím ovlivněná. Ryzí chuť hříbků, vonným olejem jen orámovaná a stopovou nakyslostí oživená je báječným startem. Navíc představuje, čím je naše kuchyně tak zajímavá. Houby coby jedno z jejích hlavních témat to dokazují bez dalšího.
Filety z litomyšlského pstruha, grilovaná zelenina, limetkový dip ukazují na jinou z úhelných surovin, sladkovodní ryby. Mezi nimi tento nevelký dravec patří k oblíbeným jak u kuchařů, tak hostů. V prostinké úpravě na grilu, doprovázený zeleninou vždy potěší srdce labužníkovo. Do stále příjemnějšího pobytu zde dobře zapadnou i hovězí líčka na víně, bylinky a bramborové pyré. Křehké maso je provoněné vínem, zeleninu reprezentuje provokujcí ředkvička. Zvláštní pozornost zaslouží bramborová kaše – nebo pyré, chcete-li. Hladká vonící a připravená tak, aby jí zůstal jako hlavní vjem zemitý projev brambor. Na máslem přemrštěně vyšperkované recepty jste si možná ani nevzpomněli.
Navíc tohle všechno umocníte ještě přístupem číšníka. Ten má čas tu a tam prohodit obveselující poznámku – aniž by překročil profesní mantinely vztahu host x obsluhující. Když uzavřete oběd ještě kávou a moučníkem, jste - posíleni na těle i duchu - připraveni užít si všechny krásy historického města.
Hotel Zlatá Hvězda
Smetanovo nám. 84, Litomyšl 570 01
tel: +420 461 614 834, GSM: +420 734 670 355, e-mail: zlata.hvezda@lit.cz
https://zlatahvezda.com
otevřeno: Po – Čt 11.00 - 22.00, Pá – So 11.00 - 23.00, Ne 11.00 – 16.00
I zde na vás číhají mnohá překvapení. Kuchyně ve Hvězdě staví na tradici spojené s lokální sítí dodavatelů. Mnohé receptury vycházejí z ryzích tradic prvních kuchařek. Jak by také ne, vždyť zde krom mnoha jiných slavných žila i Magdalena Dobromila Rettigová. Ale vraťme se k menu. Hříbkovým krémem s bylinkovým olejem na úvod nic nezkazíte, naopak. Čistá, ničím ovlivněná. Ryzí chuť hříbků, vonným olejem jen orámovaná a stopovou nakyslostí oživená je báječným startem. Navíc představuje, čím je naše kuchyně tak zajímavá. Houby coby jedno z jejích hlavních témat to dokazují bez dalšího.
Filety z litomyšlského pstruha, grilovaná zelenina, limetkový dip ukazují na jinou z úhelných surovin, sladkovodní ryby. Mezi nimi tento nevelký dravec patří k oblíbeným jak u kuchařů, tak hostů. V prostinké úpravě na grilu, doprovázený zeleninou vždy potěší srdce labužníkovo. Do stále příjemnějšího pobytu zde dobře zapadnou i hovězí líčka na víně, bylinky a bramborové pyré. Křehké maso je provoněné vínem, zeleninu reprezentuje provokujcí ředkvička. Zvláštní pozornost zaslouží bramborová kaše – nebo pyré, chcete-li. Hladká vonící a připravená tak, aby jí zůstal jako hlavní vjem zemitý projev brambor. Na máslem přemrštěně vyšperkované recepty jste si možná ani nevzpomněli.
Navíc tohle všechno umocníte ještě přístupem číšníka. Ten má čas tu a tam prohodit obveselující poznámku – aniž by překročil profesní mantinely vztahu host x obsluhující. Když uzavřete oběd ještě kávou a moučníkem, jste - posíleni na těle i duchu - připraveni užít si všechny krásy historického města.
Hotel Zlatá Hvězda
Smetanovo nám. 84, Litomyšl 570 01
tel: +420 461 614 834, GSM: +420 734 670 355, e-mail: zlata.hvezda@lit.cz
https://zlatahvezda.com
otevřeno: Po – Čt 11.00 - 22.00, Pá – So 11.00 - 23.00, Ne 11.00 – 16.00