Zlatá Hvězda

Zlatá Hvězda

Malebné město Litomyšl se může pochlubit krom řady historických památek i znamenitou gastronomií. A sice v útulné restauraci hotelu Zlatá Hvězda. Mimochodem i proto, že zde žila autorka jedné z našich prvních kuchařských knih Magdalena Dobromila Rettigová. Kuchaři ve Hvězdě pracují jak s krajovými recepturami, tak pokud možno i surovinami. Když si poručíte cokoliv z nabídky, po prvních soustech se vám možná zazdá jakoby z dáli pianissimo zněly melodie některé z oper zdejšího rodáka Bedřicha Smetany.


Ve frontě zdobných domů na náměstí v Litomyšli vyhlíží strohá budova hotelu Zlatá Hvězda až možná nepatřičně. Zvláště, když osiří zahrádka před vchodem. Nedejte se však odradit a vejděte. V nitru domu totiž funguje restaurace, kterou nelze míjet. Překvapení čeká už za vchodem. Bohaté dřevěné obložení stěn v hřejivém tónu a moderní nábytek se navzájem umně doplňují. Lokál si vás tak vlastně získá dříve, než usednete. Svým výzorem na vás dýchne podmaňujícím vlivem. Vmžiku jste vtaženi do prazvláštní atmosféry a s očekáváním se chápete lístku. 
 
lito1.jpg     lito7.jpg

I zde na vás číhají mnohá překvapení. Kuchyně ve Hvězdě staví na tradici spojené s lokální sítí dodavatelů. Mnohé receptury vycházejí z ryzích tradic prvních kuchařek. Jak by také ne, vždyť zde krom mnoha jiných slavných žila i Magdalena Dobromila Rettigová. Ale vraťme se k menu. Hříbkovým krémem s bylinkovým olejem na úvod nic nezkazíte, naopak. Čistá, ničím ovlivněná. Ryzí chuť hříbků, vonným olejem jen orámovaná a stopovou nakyslostí oživená je báječným startem. Navíc představuje, čím je naše kuchyně tak zajímavá. Houby coby jedno z jejích hlavních témat to dokazují bez dalšího. 
 
lito6.jpg     lito9.jpg

Filety z litomyšlského pstruha, grilovaná zelenina, limetkový dip ukazují na jinou z úhelných surovin, sladkovodní ryby. Mezi nimi tento nevelký dravec patří k oblíbeným jak u kuchařů, tak hostů. V prostinké úpravě na grilu, doprovázený zeleninou vždy potěší srdce labužníkovo. Do stále příjemnějšího pobytu zde dobře zapadnou i hovězí líčka na víně, bylinky a bramborové pyré. Křehké maso je provoněné vínem, zeleninu reprezentuje provokujcí ředkvička. Zvláštní pozornost zaslouží bramborová kaše – nebo pyré, chcete-li. Hladká vonící a připravená tak, aby jí zůstal jako hlavní vjem zemitý projev brambor. Na máslem přemrštěně vyšperkované recepty jste si možná ani nevzpomněli.
 
lito4.jpg     lito2-1.jpg

Navíc tohle všechno umocníte ještě přístupem číšníka. Ten má čas tu a tam prohodit obveselující poznámku – aniž by překročil profesní mantinely vztahu host x obsluhující. Když uzavřete oběd ještě kávou a moučníkem, jste - posíleni na těle i duchu - připraveni užít si všechny krásy historického města.  

Hotel Zlatá Hvězda
Smetanovo nám. 84, Litomyšl 570 01 
tel: +420 461 614 834, GSM: +420 734 670 355, e-mail: zlata.hvezda@lit.cz
​​​​​​​https://zlatahvezda.com
otevřeno: Po – Čt 11.00 - 22.00, Pá – So 11.00 - 23.00, Ne 11.00 – 16.00


Autor: Milan Ballík