Zimní polévky pro zahřátí

Zimní polévky pro zahřátí

Jestli něčím česká tradiční kuchyně doopravdy oplývá, pak jsou to určitě dobré polévky. Zimní období je pro hustou a vydatnou polévku tím nejlepším.


Dříve se právě ony stávaly jediným vydatným jídlem dne. V zimě byla ve sklepích vždy základní zelenina- cibule, zelí a brambory, a ta se také stala základem pro dodnes oblíbené polévky, jako je zelňačka a cibulačka. Obě mají po celé republice mnoho variant. Na Valašsku je to zelná polévka kyselica se smetanou a klobáskou, v Českém ráji zase couračka se spoustou brambor, někde se přidává papriková klobása a trochu pálivé papriky do základu, na Moravě i hrst škvarků. Na Kladensku se zelná polévka vařila z čerstvého zelí.

Další výbornou polévkou je cibulačka. Proč by ale měla cibulová polévka pocházet z Francie?  Možná její recepturu zanechal švarné moravské hospodyňce některý z Napoleonových vojáků, když táhnul z bitvy u Slavkova, ale co když to bylo naopak a místní tento jednoduchý pokrm znali již dávno předtím? Cibulačka s uzeným masem je regionální specialitou z jižní Moravy, v některých krajích se však zase vaří cibulačka jako bílá krémová polévka s osmaženým chlebem na sádle, jinde se do ní přidávají jáhly nebo kroupy.
 
kyselica-1.jpeg     Moravska-cibulacka-s-uzenym-masem3.jpg

Receptury pro inspiraci naleznete na www.czechspecials.cz
www.czechspecials.cz/recepty/polevky/couracka-polevka-z-kysaneho-zeli
www.czechspecials.cz/recepty/polevky/valasska-kyselica
www.czechspecials.cz/recepty/polevky/moravska-cibulacka-s-uzenym-masem

Autor: CzechSpecials