Zámek Liblice

Zámek Liblice

V Liblicích nedaleko Mělníka vás čeká vpravdě netuctový zážitek. Úžas budící zámek vás oslní už při pohledu zvenčí. Uvnitř potom v nádherných barokních sálech prožijete večer, jakých nebývá mnoho. Okázalé prostory, šarmantní obsluhující, hlavně však kuchyně. Jak stoletá klasika, tak i současné kreace kuchaře stojí na tradičních surovinách s akcentem na jejich regionální původ. Součástí posezení jsou vína nezaměnitelného ryzího charakteru z Mělníka, Lovosic nebo Velkých Žernosek.


Každý jsme možná na chvíli zatoužili stát se zámeckým pánem. V okázalých jídelnách, se zástupy komorníků – a skvělým kuchařem v kuchyni. Ne každý však ví, že svým způsobem je to docela snadno možné. 
 
libl4.jpg     libl12.jpg

Stačí zajet do zámku v Liblicích. Tam, v nádheře barokních interiérů a opečováváni - ne zrovna zástupem komorníků - ale vstřícnou profesionální obsluhou, můžete takovou chvíli prožít. Včetně nevšední kuchyně. 
 
libl9.jpg     libl10.jpg

Menu není ani tolik rozsáhlé, ovšem co položka, to ze zlatého fondu receptur českých kuchařek či kuchařů. Ať historicky věrných, tak také inovovaných v rámci dnešního vkusu. Ať je to vepřový bůček, kachní játra, brusinky, nakládaná zelenina, chlebové chipsy, či liškový krém se stročkem, už začátek jídla avizuje to, čím je naše kuchyně proslulá. Vepřové maso ve všech úpravách či houby, obojí máme rádi a kuchaři s tím znají kouzlit. Silným hráčem lístku je zvěřina, daňčí kýta na smetaně s variací knedlíků, a pošírovanou hruškou s brusinkami budiž příkladem za vše. 
 
libl1.jpg     libl5.jpg

To samé sladkovodní ryby. Candát s krupotem a čekankou, třeba. Vnímavě připravený, podpořený lehýnce chycenými okraji, důraz čekanky do sametova obkroužené hutnými kroupami pohlazenými mascarpone. Aby sousto dostalo ten správný švih, zařídí lahodné cuvée z bílých vín Vinařství Kraus. Plné tělo a důrazné kyselinky umocní krmi tak, jak umí jen vína padesáté rovnoběžky. Potom ještě třeba tvarohové knedlíčky se švestkami, ale jen malé, takové kouličky desítek chutí – také díky „knížecímu“ doprovodu. Makovému krému, marcipánu, a navrch ještě mandlovému krokantu. 
 
libl13.jpg     libl7.jpg

Na závěr ještě třeba kávu praženou ze speciálně, pro zámeckou restauraci, salvadorské produkce. Jestli chcete váš prožitek ještě více probarvit, potom sklenku koňaku z padesáti až stoletých eaux-de-vie. Pravda, finále není příliš české, ale s dezertem se krásně potká. Navíc se tím váš zážitek v roli zámeckého pána stane nezapomenutelným. Alespoň do příští návštěvy v Liblicích. 

Konferenční centrum AV ČR zámek Liblice
Liblice 61, Byšice 277 32 
tel.: +420 739 329 970; +420 315 632 111, e-mail: recepce@zamek-liblice.cz
​​​​​​​https://www.zamek-liblice.cz
otevřeno: Po – Ne 11.00 – 22.00


Autor: CzechSpecials