Výjimečný úspěch české gastronomie Expo Ósaka 1970

Výjimečný úspěch české gastronomie Expo Ósaka 1970

13. září uplyne 50 let od ukončení světové výstavy Expo 1970 v Ósace. Rozkládalo se na ploše 330 ha na pahorcích Senri mezi Ósakou a Kjótem. Expa se zúčastnilo 78 zemí, kromě nás se ze socialistických zemí zúčastnil Sovětský svaz, Bulharsko, Polsko a Kuba.


Téma této světové výstavy tentokrát znělo „Svět je jen jeden - pokrok a harmonie pro lidstvo“. Československá expozice se připravovala ještě v době plné nadějí, před srpnem 1968. Vpád sovětských vojsk a následná doba represí většinu zajímavých plánů na prezentaci Československa změnila.
 
2-expo-1970-oska-cs-pavilon.jpeg     3-expo-1970-osaka-vchod-do-restaurantu-Praha.jpg

Tak jako na všech minulých světových výstavách se v našem pavilonu prezentovala i československá gastronomie. Před vedením naší gastronomické prezentace byl nelehký úkol, a to zopakovat obrovský úspěch z Bruselu a Montrealu. Podmínky však byly daleko složitější, byla vypjatá politická situace, jelo se do neznámé Asie, příprava musela být proto důkladnější.
 
4-expo-1970-oska-napojovy-listek-hradni-restaurace.jpg     5-expo-1970-osaka-hradni-restaurace.jpeg

Stejně jako v Montrealu byla v Ósace provozována restaurace Praha Expo 1970, která měla několik středisek – luxusní Hradní restaurace, lidová Pivovarská restaurace, a slovenská Koliba. Celkem zde bylo 236 míst, 170 v interiéru a 66 na terase, celková plocha pro restaurační provoz byla 850 m2. Největší ohlas u hostů kromě piva měla moravská kachna s bramborovým knedlíkem a červeným zelím, guláš a pečený bažant v různých úpravách. Obdiv u hostů vzbuzovalo i flambování jídel, obložené chlebíčky a samozřejmě vynikající moučníky českých cukrářů. 
 
6-expo-1970-osaka-pivovarska-restaurace.jpeg     7-expo-1970-osaka-terasa.jpg

Naše účast na Expu 1970 v Ósace byla více než úspěšná, do naší restaurace stály stále fronty návštěvníků, o naší restauraci psaly japonské noviny. Bez vynikající a velmi těžké práce našich kuchařů a cukrářů, které pevnou rukou vedl výborný šéfkuchař a organizátor Ladislav Koreček, ani bez vysoce profesionálního výkonu všech obsluhujících, stejně jako bez manažerských schopností ředitele Antonína Srkaly, by se tak určitě nestalo. 

Autor: CzechSpecials