13. září uplyne 50 let od ukončení světové výstavy Expo 1970 v Ósace. Rozkládalo se na ploše 330 ha na pahorcích Senri mezi Ósakou a Kjótem. Expa se zúčastnilo 78 zemí, kromě nás se ze socialistických zemí zúčastnil Sovětský svaz, Bulharsko, Polsko a Kuba.
Téma této světové výstavy tentokrát znělo „Svět je jen jeden - pokrok a harmonie pro lidstvo“. Československá expozice se připravovala ještě v době plné nadějí, před srpnem 1968. Vpád sovětských vojsk a následná doba represí většinu zajímavých plánů na prezentaci Československa změnila.
Tak jako na všech minulých světových výstavách se v našem pavilonu prezentovala i československá gastronomie. Před vedením naší gastronomické prezentace byl nelehký úkol, a to zopakovat obrovský úspěch z Bruselu a Montrealu. Podmínky však byly daleko složitější, byla vypjatá politická situace, jelo se do neznámé Asie, příprava musela být proto důkladnější.
Stejně jako v Montrealu byla v Ósace provozována restaurace Praha Expo 1970, která měla několik středisek – luxusní Hradní restaurace, lidová Pivovarská restaurace, a slovenská Koliba. Celkem zde bylo 236 míst, 170 v interiéru a 66 na terase, celková plocha pro restaurační provoz byla 850 m2. Největší ohlas u hostů kromě piva měla moravská kachna s bramborovým knedlíkem a červeným zelím, guláš a pečený bažant v různých úpravách. Obdiv u hostů vzbuzovalo i flambování jídel, obložené chlebíčky a samozřejmě vynikající moučníky českých cukrářů.
Naše účast na Expu 1970 v Ósace byla více než úspěšná, do naší restaurace stály stále fronty návštěvníků, o naší restauraci psaly japonské noviny. Bez vynikající a velmi těžké práce našich kuchařů a cukrářů, které pevnou rukou vedl výborný šéfkuchař a organizátor Ladislav Koreček, ani bez vysoce profesionálního výkonu všech obsluhujících, stejně jako bez manažerských schopností ředitele Antonína Srkaly, by se tak určitě nestalo.
Tak jako na všech minulých světových výstavách se v našem pavilonu prezentovala i československá gastronomie. Před vedením naší gastronomické prezentace byl nelehký úkol, a to zopakovat obrovský úspěch z Bruselu a Montrealu. Podmínky však byly daleko složitější, byla vypjatá politická situace, jelo se do neznámé Asie, příprava musela být proto důkladnější.
Stejně jako v Montrealu byla v Ósace provozována restaurace Praha Expo 1970, která měla několik středisek – luxusní Hradní restaurace, lidová Pivovarská restaurace, a slovenská Koliba. Celkem zde bylo 236 míst, 170 v interiéru a 66 na terase, celková plocha pro restaurační provoz byla 850 m2. Největší ohlas u hostů kromě piva měla moravská kachna s bramborovým knedlíkem a červeným zelím, guláš a pečený bažant v různých úpravách. Obdiv u hostů vzbuzovalo i flambování jídel, obložené chlebíčky a samozřejmě vynikající moučníky českých cukrářů.
Naše účast na Expu 1970 v Ósace byla více než úspěšná, do naší restaurace stály stále fronty návštěvníků, o naší restauraci psaly japonské noviny. Bez vynikající a velmi těžké práce našich kuchařů a cukrářů, které pevnou rukou vedl výborný šéfkuchař a organizátor Ladislav Koreček, ani bez vysoce profesionálního výkonu všech obsluhujících, stejně jako bez manažerských schopností ředitele Antonína Srkaly, by se tak určitě nestalo.