Titanic Gourmet Menu a steak z AI v TRITON Restaurantu

Titanic Gourmet Menu a steak z AI v TRITON Restaurantu

Dnes Vám představíme jarní novinky z certifikované restaurace TRITON Restaurant!


Titanic Gourmet Menu
Představte si exkluzivní kulinární dobrodružství, které vás zavede na poslední večeři na Titanicu. Tentokrát však bez jakéhokoli rizika.

Triton, zářící klenot na Václavském náměstí, přináší na jaře 2024 nezapomenutelný gastronomický zážitek. Inspirací je menu servírované na legendární lodi jen hodiny před jejím neštěstím. Vznik restaurace Triton i osudového Titanicu spojuje rok 1912.
Šéfkuchař Tomáš Kohút se s vášní ponořil do historie a přetvořil sedm nejzajímavějších chodů do moderní podoby. Vítejte na palubě Tritonu, kde se mísí chřest s holandskou omáčkou a kaviárem, ústřice s kiwi a zeleným jablkem nebo foie gras s koňakem, vlašskými ořechy a vanilkou.
Ale to není vše. Překvapení čeká na každém rohu. Například Consommé Olga, kterému šéfkuchař dodal asijskou nádech s ananasem, citronovou trávou a zázvorem. A silný vývar? Ten se bude podávat jako čaj s pečenou mušlí sv. Jakuba.
Nezapomeňme ani na jehněčí s mátovou omáčkou a špenátovým knedlíkem či slavný Waldorff pudink. A na dezert? Černé jablko, vařené pomalu po dobu 60 dnů při 60 °C, tvoří základ nezapomenutelné kombinace černého jablka a černé zmrzliny.
Tak co, jste připraveni na nezapomenutelnou cestu do světa luxusu a lahodných pochoutek? V Tritonu můžete zapomenout na ledovou koupel. Tentokrát jde o zážitek, který vám navždy zůstane v paměti.



Steak z AI

Tomáš Kohút se rozhodl představit něco revolučního – steak vytvořený umělou inteligencí. Když se ho ptáte, jak přišel na tento nápad, odpovídá s úsměvem: „Jsem vášnivým fanouškem technologií. Když jsem kdysi začal učit se programovat, nebylo to jen kvůli založení gastronomického časopisu (smích). Spojit svět kulinářství s technologiemi a vytvořit jídlo díky mé pracovní verzi ChatGPT ChefAI bylo jen otázkou času.

Přestože cesta k tomuto inovativnímu pokrmu nebyla jednoduchá, mladý šéfkuchař přiznává, že pochopení je základním krokem k jakékoli změně. „Strávil jsem s umělou inteligencí mnoho hodin. Začali jsme s obrázky, prošli jsme fází vytvoření sociální sítě, což sice odporovalo morálním normám, jelikož dokázala identifikovat IQ člověka a přiřadit ho do skupiny stejně smýšlejících osob (smích), ale v důsledku to byla dobrá myšlenka. Teprve poté, co jsem pochopil, jak AI generuje své odpovědi, jsem převedl její myšlenky na ChefAI a odvážil se vytvořit pokrm, který mi vygenerovala.“
Steak z umělé inteligence se již od 9. dubna 2024 stal součástí nového jarního jídelního lístku TRITON Restaurantu. Jedinečná gastronomická zkušenost, kombinace úchvatného prostředí krápníkové jeskyně z roku 1912 s prvky antické mytologie a prvotřídního servisu, dělá z TRITON Restaurantu ideální místo pro romantické večeře.
Tomáš Kohút chce tuto jedinečnou gastronomickou zkušenost přiblížit i vegetariánům. „Prvním jídlem, o kterém se chci zmínit, jsou kopřivové tortellini určené pro vegetariány. Tento pokrm vás překvapí dvakrát - nejdříve kombinací chutí uvnitř, která je neuvěřitelně kompatibilní, a poté omáčkou, jejíž chuť je naprosto unikátní.“.
Druhý pokrm, na kterém spolupracoval se svým šéfcukrářem Marcem Le Bretonem, je dezert, jehož kombinace okouzlí vaše chuťové buňky. „Představte si čokoládu 70 %, piemontské lískové oříšky, čerstvé lékořice a černý česnek. Co říkáte? Varuje však, že se na tuto pochoutku velmi rychle můžete stát závislí.