Svatojánská jídla

Svatojánská jídla

Svatý Jan je jeden z mála světců, kdy se jeho svátek slaví v den jeho narození, 24. června. Je patronem nejen vinařů, bednářů, hospodských, ale i tanečníků a zpěváků.


Noc před svátkem svatého Jana Křtitele je opředena mnoha pověrami.  Tento křesťanský svátek slaví takřka celá Evropa, tyto oslavy navazují na dávné pohanské slavení letního slunovratu. Proto k nim patří ohně, symbolizující slunce. Málokdo ví, že k tomuto svátku patří i některá jídla, která byla považována za magická. Ještě v 19. století se věřilo, že tu noc vylézají zlí duchové a čarodějnice, které je třeba zahnat. Nejlepším magickým prostředkem byl mladý jarní česnek. Chlebem s česnekem se krmil dobytek, drůbeži se ten večer přidával do vody k pití. Lidé si před zapálením ohňů dávali silnou česnečku, aby je zlí duchové minuli a čarodějnice neodtáhly. Z pečeného česneku a másla se dělala výborná svatojánská pomazánka, která se napěchovala do vykrojeného, čerstvě pečeného bochníku chleba a ten se potom krájel a mazal u ohně po celý magický večer. Svatojánská noc bývala nejen plná magie, ale i erotiky. Možná, že právě nadměrná konzumace česneku byla tou pravou přírodní antikoncepcí.
 
2-svatojanska-jidla.jpg     3-svatojanska-jidla.jpg

Máte chuť na česnečku? Zkuste tento recept.

4-svatojanska-jidla.jpg

Autor: CzechSpecials