Restaurant Valdštejn

Restaurant Valdštejn

Nevelké Lázně Libverda v Jizerských horách se těší znamenité pověsti. A nejen skrze tamní léčitelské úspěchy. Je také cílem široké obce labužníků. V tamní restauraci Valdštejn uprostřed vzrostlých stromů se v malém domku s nevšední atmosférou odehrávají přehlídky českých krmí připravené s nevšedním péčí. Šéfkuchař má dost odvážných vizí, zároveň však i zkušeností při práci s kombinacemi a konečným dojmem jídel. Přitom nedovolí svému egu, aby ho dovedlo k kdovíjak kakofonickým harmoniím.


Lázně Libverda jsou kouzlenou obcí nejen skrze pověst místa, kde navracejí pacientům zdraví.
Zažít příběh téměř pohádkový můžete coby návštěvníci místa i díky věhlasu tamní restaurace Valdštejn.
Když se vydáte od Kolonády lázeňským areálem, prostředí vás na pobyt tam nenápadně zformuje. Stezka pod rozložitými korunami vzrostlých listnáčů teď na podzim zbarvenými do mnoha valérů zlaté končí u nevelkého domku, kde restaurace sídlí. 

                          

                          

Příjemně naladěni procházkou vstoupíte do restaurace a po jediném pohledu jste zajati kouzlem, jež vyzařuje. V nevelké místnosti s pouhými čtyřmi stoly a výčepem s malým barem vmžiku zapomenete na rozpolcený svět za okny. Velká kachlová kamna, žhavá polena za dvířky dodávají atmosféře výrazný punc útulnosti. 
Číšník předloží lístek a nevtíravě představí jednotlivé chody. Což může být problém, u každého chodu máte pocit, že právě toto jídlo je to správné. Pocit, který trvá jen do vylíčení další kuchařovy kreace. 

                          

                          

Nakonec jsme se usnesli na předkrmu z marinované červené řepy, pěně z kozího sýra a salátu z bylinek ve vlastním vinaigrette. Byl jedním slovem znamenitý, ten předkrm. Nedráždivě marinovaná řepa neměla ani nejmenší snahu provokovat. Spolu s jemně vyšlehaným sýrem – ten se staral o patřičný, na grán přesně vybalancovaný důraz. Do hry vstoupila i harmonická souhra nahořklé chuť bylin, sládnoucím nálevem provoněná a mírně rozvášněná. Nejlepší start do oběda, a to vám říká člověk, který řepu pro její frekvenci na lístcích a ne vždy povedenou úpravu víceméně pomíjí.
Chvíli před pokračováním sluneční světlo pronikne skrze zlaté koruny do prostory a rozzáří ji – jako ten nejslavnostnější sál. Do té opět vstoupí číšník, tentokrát s talířem, z něhož vane vůně znovu bouřící smysly. Slepičí vývar s masovými nočky, restovanou zeleninou a pažitkou. Jedinečný vývar, mininoky nadýchané chutí a vůní nejryzejší drůbežiny. 
Dáte-li si dohromady všechny dojmy z celého odpoledne, získáte zážitek, kterých nebývá mnoho. Vlastně opravdu pohádka, navíc se šťastným koncem. 

Restaurant Valdštejn
Lázně Libverda 87, Lázně Libverda  463 62
tel.: +420 605 218 701, e-mail: info@lazne-libverda.cz, https://www.lazne-libverda.cz/cz/restaurant-valdstejn
otevřeno: Čt 11.30 - 22.00, Pá – So 11.30 - 23.00, Ne 11.30 - 18.00

 

Autor: Milan Ballík