Restaurace Bohém nabízí v historickém domě překvapivě moderní restauraci. Nijak třeskutě, nicméně po toulkách po středověkých památkách moderna vás však přece jen donutí tázavě pozvednout obočí. Kuchyně, především ta česká vás však vrátí zpět do nálady, zformované setkáním s bohatou historií města. Touto optikou viděno je restaurace modernou jen víceméně políbena, nikoliv znásilněna. Kuchyně pak svou nabídkou tradici jen podtrhne. Samozřejmě i s dílem nepostradatelných receptur evropských.
Litomyšl je vyhledávaný cíl turistů nabitý památkami. Pokud se tam vypravíte, je to záležitost na celý den. Což také znamená vyhledat základnu pro oběd, případně večeři. Osvědčenou adresou je restaurace Bohém.
Když vás dlouhá chodba v nitru domu dovede do cíle, budete možná překvapeni. Polstrované sezení v uklidňující barvě, tlumené hovory hostí, kruhová svítidla podoby i barvy bledého zimního slunce, takový je obrázek možná až příliš poklidného posezení. Vzrušení nastává vždy, když z kuchyně vychází číšník s talíři objednaných krmí. Zahalen do oblaku vůní servíruje umně prezentované receptury zajímavých kreací. Tedy pokud nejde o polední nabídku. Ta vyvolává zvědavost něčím jiným. Na pořadu bývá často česká tradiční kuchyně a s tou je to trochu jiné. Prezentace bývají dané a vycházejí z dlouhodobých setkání s tím kterým jídlem doma či ve školních či závodních jídelnách. Tam se hraje o provedení a tradiční zpracování co nejlepších surovin. Pokud k vám z lůžka sametové bramborové kaše promlouvají třeba plátky sekané pevné jednolité textury, je to tak v pořádku. Navíc s několika nakládanými okurčičkami. A chuť pak, jakkoli ji kuchaři kořením více či měně zdůrazní, ta musí být jasná. S vyhrazeným vedením masa a doprovodem tak vyladěným, že se s ním nepere, ale z druhé řady je vnímavě doprovodí. Může být důraznější nebo trochu potlačená, ale domov, ten tam má vždy být poznat. Především u jídel, které nesou pečeť domácí klasiky. Potvrzenou zde certifikací Czech Specials.
Hotelová kuchyně nemůže samozřejmě stavět jen na české základně. Ovšem vzhledem k výše řečenému by zahraniční hoteloví hosté měli poznat kouzlo, kterým upoutává našince. Na lístku stačí jedna polévka, proč ne taková bramborová a dvě omáčky, a nebo kus pečeně. Omáčka, třeba koprová může být klidně s vejcem místo masa. I tak se dá český fenomén našich omáček bezpečně vystopovat. V Bohému se na lístku některé z takových krmí pravidelně objevují a věřím, že všichni s nimi jsou spokojeni.
Hotel Aplaus, Restaurant Bohém
Šantovo nám. 181, Litomyšl 570 01
tel.: +420 461 614 900, e-mail: recepce@hotelaplaus.cz
https://www.hotelaplaus.cz
otevřeno: Po – Ne 11.00 - 22.00
Když vás dlouhá chodba v nitru domu dovede do cíle, budete možná překvapeni. Polstrované sezení v uklidňující barvě, tlumené hovory hostí, kruhová svítidla podoby i barvy bledého zimního slunce, takový je obrázek možná až příliš poklidného posezení. Vzrušení nastává vždy, když z kuchyně vychází číšník s talíři objednaných krmí. Zahalen do oblaku vůní servíruje umně prezentované receptury zajímavých kreací. Tedy pokud nejde o polední nabídku. Ta vyvolává zvědavost něčím jiným. Na pořadu bývá často česká tradiční kuchyně a s tou je to trochu jiné. Prezentace bývají dané a vycházejí z dlouhodobých setkání s tím kterým jídlem doma či ve školních či závodních jídelnách. Tam se hraje o provedení a tradiční zpracování co nejlepších surovin. Pokud k vám z lůžka sametové bramborové kaše promlouvají třeba plátky sekané pevné jednolité textury, je to tak v pořádku. Navíc s několika nakládanými okurčičkami. A chuť pak, jakkoli ji kuchaři kořením více či měně zdůrazní, ta musí být jasná. S vyhrazeným vedením masa a doprovodem tak vyladěným, že se s ním nepere, ale z druhé řady je vnímavě doprovodí. Může být důraznější nebo trochu potlačená, ale domov, ten tam má vždy být poznat. Především u jídel, které nesou pečeť domácí klasiky. Potvrzenou zde certifikací Czech Specials.
Hotelová kuchyně nemůže samozřejmě stavět jen na české základně. Ovšem vzhledem k výše řečenému by zahraniční hoteloví hosté měli poznat kouzlo, kterým upoutává našince. Na lístku stačí jedna polévka, proč ne taková bramborová a dvě omáčky, a nebo kus pečeně. Omáčka, třeba koprová může být klidně s vejcem místo masa. I tak se dá český fenomén našich omáček bezpečně vystopovat. V Bohému se na lístku některé z takových krmí pravidelně objevují a věřím, že všichni s nimi jsou spokojeni.
Hotel Aplaus, Restaurant Bohém
Šantovo nám. 181, Litomyšl 570 01
tel.: +420 461 614 900, e-mail: recepce@hotelaplaus.cz
https://www.hotelaplaus.cz
otevřeno: Po – Ne 11.00 - 22.00