Restaurace Kolštejn

Restaurace Kolštejn

Jakkoliv vesnička Branná nepatří k velikým, její památky vystačily na to, aby byla zařazena mezi městské památkové zóny Šumperska. Možná na tom má svůj podíl i tamní restaurace Kolštejn. Jídla na základech vyhlášených lokálních surovin dokážou udělat z návštěvy zde malý svátek. Ať jde o proslulé loštické tvarůžky či vyhlášené sladovnické ječmeny. Slad z nich je základem produkce restauračního minipivovaru. Komplex poznání českého pohostinství je tak zvlášť silný, navíc podtržený historií kraje pod Hrubým Jeseníkem.


Ten kraj se zdá stát mimo širší zájem turistů, ovšem ani zdaleka tomu tak není. Místy, která potvrzují opak je celá řada, mezi nimi i víska Branná. Sama lokace je optimální jak pro letní, tak zimní vyžití. Ať tak či tak, vaším cílem bude patrně vždy tamní Restaurace Kolštejn. 
                    

Neokázalé, nicméně působivé vnitřní prostory, ať útulný hlavní lokál či sluncem prozářená zimní terasa s desítkami malých okenních tabulek, všude tam jako by přívětivá atmosféra byla doma. Vedle nálady z atmosféry je hlavní parádou kuchyně. 

                     

Přitom nejde o žádné krkolomné kombinace surovin, lístek se opírá o jistoty jesenických lokálních receptur. 
Carpaccio z červené řepy s brynzou z farmy Domašov může být slibným startem. Probudí senzory a vyvolá touhu po dalších překvapeních z kuchyně. Pokud máte odvahu na nepoznané, pusťte se do smažených tvarůžků v pivním těstíčku s cibulkou a šunkou. V regionu jsou doma a kuchař zde s nimi zná efektně pracovat. Dokonce tak, že se nechají přemluvit i ti, kterým moc nesedí. Jemné těstíčko, cibule, zapečená šunka i pár lístků rukoly ztlumí ten odér sýra, pro který není tvarůžek zvlášť vyhledávaný. Ze sousta tak připraví malý jesenický koncert. Když se stmelená chuť projde po patře poznáte jedno: že vlastně jde o elegantní netuctový pokrm z ryze lokálního zdroje, kterého vůbec není třeba se obávat. Tím spíš, když do všeho promluví ještě žejdlík některého z místních piv. Na čepu jsou různá, ale tradiční české ležáky s výraznou chmelovou dochutí budou asi tím nejlepším douškem. 

                      

Lístek má v záloze i lákavé krmě z cizích krajů. Ovšem má-li být návštěva přehlídkou české kuchyně, potom na závěr musí přijít tradiční domácí kynuté knedlíky plněné ovocem, s máslem, cukrem, kakaem a šlehačkou. Lesní ovoce tamních hvozdů nebo plody sadů a zahrad v kraji mají svůj věhlas a není třeba o nich pochybovat.  
Přidejte si ke všemu ještě příjemný nenásilný projev páru obsluhujících, kteří jsou neviditelní a přitom vždy na místě, vyjde vám jediné. Zapsat si Brannou a Restauraci Kolštejn do pořadníku příštích cest za dobrým zážitkem.
 
Relax Centrum Kolštejn, Branná 60, Branná 788 25
tel.: +420 583 286 421, e-mail: info@kolstejn.cz, https://kolstejn.cz
otevřeno: Po, St, Čt – 10.00 - 21.00, Út, Pá, So – 10.00 - 22.00, Ne – 10.00 – 20.00


Autor: Milan Ballík