Restaurace Hotelu Sýkora

Restaurace Hotelu Sýkora

V dávné historii sem zajížděla česká knížata a králové a na hradě Křivoklát probíhaly obžerné hody. Když mnohem později objevili kraj turisté, vyrostl zde Hotel Sýkora a stal se jejich baštou. Pro kvality služeb a věhlas svého jména přežil všechny neblahé události a cílem návštěvníků je dodnes. Širokou pestrou nabídkou, domáckým charakterem kuchyně i přístupu k hostům. Také proto, že ač s koncem sezóny návštěvníků ubyde a Hrad na většinu dnů osiří, u Sýkorů mají otevřeno celoročně.


Údolí pod ostrohem, na kterém se rozpíná majestátní hrad Křivoklát, je domovem Hotelu Sýkora. Sám o sobě není kdovíjak nápadný, solidní prvorepubliková budova, která trpí přílišnou stísněností okolními stavbami. Malá předzahrádka mezi domem a silnicí dělá, co může, aby upoutala kolemjdoucí. Svým způsobem je atraktivní i nepravidelně členěná prostora lokálu. Stále ještě mírně připomíná atmosféru let slávy meziválečného pohostinství.
 
syk13-1.jpg     syk6-2.jpg     

Největším magnetem hotelu je však kuchyně. Pouhý pohled na nabídku vám hned řekne, proč tomu tak je. Nabídka jídel, která nabízejí českou tradici podle výběru receptur doporučených značkou Czech Specials je bohatě rozšířena. A sice o další krmě ze základny české tradice. Veliký prostor je věnován zvěřině. Když se ve víkendovém lístku objeví třeba daňčí gulášová polévka, jelení kýta se šípkovou omáčkou, variací knedlíků (perníkový a karlovarský) a brusinkami - konfitovaného zaječího stehna na smetaně či báječného kančího guláše na černém pivu - mají milovníci zvěřiny poplach. Sjíždějí se do hotelu a vkrátku zlikvidují všechny podávané speciality. Protože tu připravují divočinu pouze čerstvou, je tu v době sezóny zvlášť živo. Není to však jen o divokém mase. Vyhlášená jsou tamní burgery, široký výběr skýtá také nabídky pizzy. Je zkrátka z čeho vybírat. 
 
syk1-2.jpg     syk4.jpg

Ještě zpátky k výběru. Z českých opor jsou všechny připravené tak, aby jasně dávaly signál o jejich provedení. Výsledná chuť pak není „sterilně“ čistá jako podle norem. Vykazuje drobné odchylky, které dávají jídlům větší či menší dotek domácího provedení.  Vepřové výpečky třeba se jen rozpadají, vlastní výpek je dále podpoří v lahodnosti pečeně. Zelí možná není pro někoho tak důrazné v kyselosti, ale má patrnou pečeť chuti po maminčině způsobu. 
 
syk8-1.jpg     syk17.jpg

To jsou důvody proč, ať se vracíte z hub nebo se připravujete zdolat ostrý výstup k samotnému Hradu, měli byste Restauraci Sýkora navštívit. Nabrat sil a povýšit náladu o prožitek z báječného jídla a díky ochotě obsluhy vlastně celého pobytu tam.  
 
syk16.jpg

Restaurace Hotelu Sýkora
Nám. Svatopluka Čecha 85, Křivoklát 270 23 
tel.: +420 703 142 800, e-mail: info@hotelsykora.cz
https://www.hotelkrivoklat.cz
otevřeno: Po – Ne 10.00 – 21.30


Autor: Milan Ballík