Restaurace Hotelu Havel

Restaurace Hotelu Havel

Bohatou historii prezentuje v Rychnově nad Kněžnou vlastně celé Staré náměstí. Majestátní Hotel Havel na jednom z jeho nároží už 162 let zajišťuje z velké části to, abyste poznali tradiční české pohostinství. Sláva našich kuchařek je zde respektována a dodržována. Včetně nejlepších příkladů „pekařské“ cukrařiny. Předkládá tak hostu jasný obrázek toho, oč jde i v současném provedení české kuchyně. Vedle osvědčených krmí rámuje váš dojem i české pivo. Další důvod k tomu spojit návštěvu města a Hotelu Havel v jedno.


Impozantní budova Hotelu Havel, která mimochodem slouží jako hotel od roku 1860 má pro hosty k dispozici gastronomické zázemí podle současných trendů. Restaurace vybavená současným mobiliářem ovšem se stopou starosvětského ladění je zajímavá z mnoha důvodů. Členitá prostora s nevelkým barem – ten je pouze pracovní – přiléhá jednou cele prosklenou stěnou k efektní letní terase. Dílem zastřešená plocha se chlubí sympatickým bazénkem, část stolů je část dne skryta stínem těsně přiléhající věže Kostela sv. Havla. Díky chladivé vodní hladině je posezení na terase mimořádně lákající. 

                          

                          

Co by však byla sebekouzelnější restaurace bez znamenité kuchyně! Nabídka se tu opírá o staročeskou klasiku, již šéfkuchař lehýnce upraví v rámci trendů. Aniž by však jídlům upřel regionální charakter a udržel je ve výseči chutí pro ně typickou. 
Například kuluajda. Její chuť je poněkud umírněna. Možná to bylo v kraji zvykem, třeba se více prosazují výborné brambory. Sytost a plnost chuti zůstává, o patřičné oživení se stará snítka čerstvého kopru. Červená nit staleté základní linie je ovšem patrná, ostatní kopr vstupuje s jistým podílem chtěné navinulosti. Své odvede také zlatá strouha žloutku, ta navíc až pohádkově ovlivní její vzhled. Kulajda „ze zámecké kuchyně“ mohlo by se říci…  

                          

                          

Stejně umně je ustrojena i svíčková . Vydatná a hustá tak, že i jen se dvěma kolečky knedlíku byste mohli celé odpoledne lámat skály. Co do chuti patří k nejpovedenějšímu v rámci dosavadních  návštěv.  Na „bednu“ by asi nedosáhla, ovšem rozhodně aspirovala na vylízání talíře. Restaurace však byla plná…

K tomu je třeba dodat tolik: V pravou chvíli, když perzonál zaplave naskočí z recepce slečna stejně hbitá a coby číšnice zběhlá. Takže žádná drakonická prodleva nestačí vypuknout. Ostatně, s prvním soustem čehokoliv co jste si objednali na vše kolem ihned zapomenete. A v duchu přiznáte nejvyšší respekt posádce tamní kuchyně. 
Mimochodem, Hotel disponuje krom restaurace ještě kavárnou, českou hospodou a vinným sklepem.

                    

Hotel Havel, s.r.o., Staré náměstí 61, Rychnov nad Kněžnou 516 01 
tel.: +420 494 534 576, e-mail: recepce@hotelhavel.cz, http://www.hotelhavel.eu 
otevřeno: Po – Ne 11.00 - 22.00 



Zdroje fotografií: stránky příslušných restaurací a autor
 

Autor: Milan Ballík