Restaurace Černý Orel

Restaurace Černý Orel

Město Kroměříž s bohatou historií, má návštěvníkovi co říci i dnes. Včetně pohostinství. V restauraci Černý orel patří k ní i pivovar a čokoládovna na vás čeká široký výběr jídel s významným podílem české tradiční kuchyně. Samozřejmě můžete mít i steak ze širokého portfolia, vyhlášené rány jistoty od Středomoří. Ale takovou čočku na kyselo s klobásou a vejcem, tu jinde nenajdete. A přitom tahle prostá krmě vám o české kuchyni řekne víc než desítky prostudovaných kuchařských knih.


Kroměříž je městem mnoha tváří. Bohaté historií, s Arcibiskupským zámkem, jeho udivující obrazárnou a přilehlou zahradou, a další zahradou, Květnou. Prozaičtější nicméně stejně významná je její lokace coby jednoho z center pěstování sladovnického ječmene.
 
orel2.jpg     orel6.jpg

Když se tedy městem vydáte, je to pořádná procházka, která si zaslouží patřičné občerstvení. Proto je na Velkém náměstí restaurace Černý orel. Lákající je už sám portál elegantně obložený dřevem. Uvnitř vás potom vítá restaurace mnoha tváří. Ne až tak velká, ovšem rozmanitě členěná s oddělenými „šámby“ a salonky poněkud mystického vzezření. 
 
orel8.jpg     orel10-1.jpg
 
orel14.jpg     orel11-1.jpg

Hned u vchodu je rozkročený funkční bar takže lze váš apetit podpořit aperitivním douškem z některé regionální pálenice. U stolu potom po nahlédnutí do menu vás pak téměř jistě přepadne Pavlovův reflex. Navíc zapracují vzpomínky na maminčinu kuchyni. Česká klasika je tu doma a navíc je prezentována zatraceně dobře. Některé krmě zasuté dosud v hloubce zapomnění tu vyskakují a provokují na řádcích jak denní, tak stálé nabídky.  Kupříkladu máslově měkká krkovička na bylinkách, bramborový knedlík, smetanový špenát je opravdu máslově měkká. Jiné položky jsou nečekané až odvážné, smažený gothaj, vařené brambory, tatarská omáčka třeba. Přitom však při vší své jednoduchosti překvapivě chutné. Když sousto příjemně křupne a hned potom se prosadí lehýnce tučná chuť báječného uzenářského produktu. Teď zopakuji to, co často. Přílohou byly mimořádné brambory. Jen vařené, bez velké parády okolo, právem sebevědomé. Zahrály velký part a tatarka z druhého plánu jen skromně přiznávala. Je třeba zmínit i obsluhu. Rychlá, vstřícná, skrznaskrz sympatická. 
 
orel7.jpg     orel13.jpg
 
orel15.jpg     orel17.jpg

Protože k restauraci patří pivovar a jsme ve sladovnickém rajonu, nelze pominout pivo. Ta zdejší, ať zvolíte kterékoliv, jsou lahodná s ryzím otiskem české pivovarnické školy. Kroměříž a Černý orel tak dokreslí vaši návštěvu zde do milé dlouhotrvající vzpomínky. 

Černý orel Kroměříž – pivovar s čokoládovnou a restaurací
Velké náměstí 24, Kroměříž 767 01 
tel.: +420 725 426 707, e.mail: info@cerny-orel.eu
​​​​​​​https://www.cerny-orel.eu
otevřeno: Po – Čt 11.00 - 24.00, Pá 11.00 - 01.00, So 11.00 - 01.00, Ne 11.00 – 22.00 


Autor: CzechSpecials