Prima Fresh festival 2023 v Olomouci

Prima Fresh festival 2023 v Olomouci

Svátek gurmánů je zpět! Prima FRESH festival míří do Olomouce! Letos vám svá menu dovezou i legendy české gastronomie v čele s Café Imperial Zdeňka Pohlreicha! Dorazte si za námi užít pátek 26. 5. a sobotu 27. 5. do areálu Výstaviště Flora v Olomouci.


Legendy pod jedním nebem
 
Jedním z legendárních podniků je Café Imperial pod vedením Zdeňka Pohlreicha, které je mezi gurmány skutečným pojmem a při objednání na večeři je potřeba počítat s čekací dobou v řádu týdnů. Tak přesně tenhle podnik se podařilo získat pro Prima FRESH festival, kde bude svoje menu servírovat ve spolupráci s Valoria Restaurant.

Menu ve stylu Czech Specials, které jen tak někde neochutnáte, doveze Český Národní tým kuchařů a cukrářů, který se účastní kuchařských soutěží po celém světě a obsazuje ty nejvyšší příčky.

Těšit se tak můžete např. na:
  • Králičí hřbet, bramborové noky, kadeřávek, horčičné semínko, fermentovaná ředkvička, hořčičný demi glace
  • Presovaný vepřový bok, bramborové rösti s majoránkou, konfitované zelí, pečená paprika, česnekové pyré, smažená cibule
  • Telecí hřbet, lanýžová nádivka, celerovo-mrkvové pyré, marinovaný celer, telecí jus
          

Nejlepší českou kuchyni najdou návštěvníci rozhodně v Restauraci U Sapíků na Klokočné. Až tam ale jezdit nemusí, Pavel Sapík totiž dorazí se svým menu na Prima FRESH festival.

Další legendou je také Restaurant Marcela Ihnačáka, který bude připravovat menu tradiční české kuchyně inspirované židovskou tradicí. 

Nebudou chybět ani špičkové místní či zážitkové restaurace. Vařit bude ale také například kapitán „nároďáku“ Patrik Bečvář, Pavel Berky, šéfredaktorka časopisu Prima FRESH Klára Michalová a také herci ze ZOO. 
 
Delikatesy, degustace
 
Great Taste zóna
Čokoláda, kterou má na svém stole ománský sultán, kampotský pepř s nejvyšším oceněním nebo pekelně ostrou chilli omáčku či jemnou lanýžovou paštiku – nejen tyhle delikatesy nabídnou ti nejlepší z nejlepších v Great Taste zóně. Ocenění Great Taste je udělováno ve Velké Británii porotou čítající více než 500 členů, která vybrané delikatesy hodnotí a na základě toho uděluje výrobkům hvězdy. V případě, že delikatesa získá nejvyšší ocenění, tedy tři hvězdy, může soutěžit o Golden Fork, a přesně tuhle cenu získala v roce 2021 česká firma Pepper Field se svým kampotským pepřem. Byli vůbec prvními v České republice, kterým se to podařilo a také jsou už stálicí na Prima FRESH festivalu. Cenu Great Taste má ale třeba také Pražská čokoláda Steiner & Kovařík, která dodává své výrobky sultánovi do Ománu, pak také výrobce skvělých paštik Melememaso nebo specialista na pálivé My-Chilli.
 
Řízené degustace na DeguStage
V tomto roce také přibyla nová stage s názvem DeguStage a jak název napovídá bude se degustovat. Na nové stage budou probíhat řízené vinné degustace pod vedením zkušených sommelierů a k vínům se budou párovat vybrané delikatesy s oceněním Great Taste. Aby byl zážitek dokonalý, bude v sobotu k ochutnávkám vína hrát Cimbálová kapela Kaňúr. Pokud by přišla chuť na něco „tvrdšího”, tak je připravena i degustace výběrových tvrdých alkoholů.
 
Od lokálních podniků až po extrémní catering
Jako každý rok na festivalu nebudou chybět ty nejlepší lokální restaurace, bistra, kavárny a další podniky, které budou připravovat speciální menu, vařit voňavou kávu, míchat osvěžující drinky, prodávat skvělou zmrzlinu nebo sladké dezerty. Na své si prostě přijde každý, a to i milovník extrémní gastronomie a zážitkových restaurací. Tradičně bude možné vyzkoušet menu Extrémního cateringu, který v minulosti návštěvníkům naservíroval např. mořského ježka, medvěda, krokodýla, nebo šneky.
 
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří
Na festivalu se pivo přímo vařit nebude, ale nabídka malých a řemeslných pivovarů bude široká – pivní speciály, piva ochucená ovocem nebo kořením či oblíbené osvěžující cidery. Velký výběr slibují také špičková vinařství z Čech a Moravy.
 
Více informací: https://www.freshfestival.cz/olomouc/  
 

Autor: Foto Mikuláš Gottwald