Zimní a vánoční čas není jen o jídle, je potřeba se i zahřát nějakým dobrým horkým nápojem.
Věděli to i naši předci, kteří si horké víno, nebo různé hrjatí, vařonky či šťodronky, jak tyto horké nápoje s kořalkou nazývali, dopřávali i o přísném půstu, protože: „Kořalka přeci není mastná, tak proč by se nemohla pít ...!“ Na argument pana faráře, že o půstu se má člověk odříkat toho, co mu dělá potěšení, zase odpovídali, že to vlastně pijí s odporem. Pro vaši inspiraci zde přinášíme dvě vyzkoušené receptury na jeden litr nápoje:
Slezská vařonka
Zázvorové víno
- 200 g krupicového cukru
- 3 dl vody
- 150 g medu
- 3 plátky citronu
- 6 dl vodky nebo ovocné pálenky
- 6 hřebíčků
- 3 kuličky nového koření,
- 100 g másla
- kousek skořice
Zázvorové víno
- 750 ml bílého vína
- 200 ml jablečného moštu
- 200 g jablko
- 50 g čerstvého zázvoru
- 50 g třtinového cukru
- 50 g medu
- hřebíček, skořice, badyán