Porcelán s modrým dekorem, zvaný cibulák, který se ve světě i v mnoha českých domácnostech používá již 280 let, má své příznivce i odpůrce.
K jeho velkým kladům určitě patří, že je stále zajímavý, vyrábí se v širokém sortimentu a na rozdíl od jiných různých dekorů a porcelánových sad, si ho můžete neustále dokupovat a doplňovat tak rozbité kusy. K záporům lze počítat asi jen cenu, která vždy byla a stále je trochu vyšší a to, že v mnohé české rodině bylo v některých dobách tzv. „přecibulákováno“ a známý modrý dekor zdobil doma od talíře po záclony. Sice se mu říká cibulák, ale cibulku v dekoru nenajdete.
Námět cibulového dekoru byl přejat v roce 1739 v Míšni, a to z čínských předloh, za využití technologie ruční malby podglazurní modří. Centrálním motivem je květ astry na stonku s poupětem a pivoňky vinoucí se kolem bambusové tyče. Při okraji nádob je použita kompozice z broskví a granátových jablek, jejichž způsob stylizace právě připomínal Evropanům cibuli, odtud tedy asi pochází mylné označení. Technologie výroby se za dobu, co porcelán zdobí naše stoly několikrát změnila, dnes již se ručně nemaluje, ale potiskuje, přesto prostě cibulák k české kuchyni stále patří!
Námět cibulového dekoru byl přejat v roce 1739 v Míšni, a to z čínských předloh, za využití technologie ruční malby podglazurní modří. Centrálním motivem je květ astry na stonku s poupětem a pivoňky vinoucí se kolem bambusové tyče. Při okraji nádob je použita kompozice z broskví a granátových jablek, jejichž způsob stylizace právě připomínal Evropanům cibuli, odtud tedy asi pochází mylné označení. Technologie výroby se za dobu, co porcelán zdobí naše stoly několikrát změnila, dnes již se ručně nemaluje, ale potiskuje, přesto prostě cibulák k české kuchyni stále patří!