Malebná krajina Jesenicka, domov Penzionu Kovárna v Horní Lipové je pravým balzámem na duši. Když si za výchozí bod svého pobytu zvolíte právě Kovárnu, neuděláte chybu. Půvabné prostředí, dokreslené náladami roztomilých obrázků a oslovující mimořádnou lokální kuchyní se vám vryje do mysli. Dokonce tak, že někteří podlehnou tamní atmosféře tak silně, že si sesterskou Magacínu Kovárna zvolí za místo své svatby. Potom už je zřejmé jedno: Kovárna vás k sobě a tomuto koutu země připoutala navždy.
Jako korálky navlečené na šňůře je v údolí podél říčky Staříč rozložena celá řada penzionů. Proč se tedy zaměřit právě na Kovárnu?
Neokázalá leč svým způsobem elegantní stavba rozložená podél vody je místem s neoslňující prostou poetikou. Tamní nevelká restaurace na vás hned při vstupu dýchne ryzí domáckou atmosférou. Její kouzlo obstarávají naivní obrázky na stěnách většinou s tematikou jídla či pití. Možná bezděky podlehnete radostnému nadšení zobrazených postaviček. Ostatně jistě vás v tom podpoří vůně jídel, které se táhnou lokálem.
Sama nabídka jídel není kdovíjak okázalá. Přitom se nejedná o jinde nevídané speciality. Fazolová polévka, halušky s brynzou a domácím uzeným nebo vepřové výpečky se zelím a knedlíkem jsou na repertoáru stovek hospod ve všech oblastech. Zde ovšem chutnají tak, že si při pozdější vzpomínce na návštěvu Kovárny jistě vybavíte jejich chutě.
Do jisté míry za to může čekání na objednané jídlo. Ne tím, že je dlouhé či krátké, jakási chemie shora zmíněné atmosféry a pohled na natěšené hosty, kteří si s nehraným potěšením vychutnávají každé sousto vás spolu s nadšenými jedlíky na obrázcích vyvolají proces Pavlovových psů. Než hbitá číšnice naservíruje vaši volbu, budete stále rychleji polykat. Potom se až dravě vrhnete – třeba na králíka na smetaně a už po prvním soustu se vás zmocní něco, čemu by se s trochou dalo říci „jedlíkovo blaho“. Hustá smetanová omáčka optimálně zúročuje příslušné suroviny, v její nekonečné hladkosti je ukryta harmonie projevu. Králík je zkrátka ustrojen znamenitě. Vůbec ne suchý ani zdaleka ne nemocničně dietní. Pečetí jedinečné vlastnosti kuchyně Jesenicka. K tomu porce jako peřina nadýchaných koleček knedlíku, co chtít víc?!
Pravda, je tu jedna maličkost, velikost porcí. Protože talíř jistě vyjíte dočista, je dobré se projít. I kdyby to mělo být jen pár desítek metrů do sesterské Magacíny Kovárna. Bývalá stodola je dnes totiž podmaňujícím svatebním chrámem. Tématem sňatků je krom všeho dalšího i jedinečná hostina.
Jak řečeno shora. Penzion v malebném zákoutí říčky není radno míjet bez povšimnutí.
Horní Lipová 36, Lipová-lázně 790 63
tel.: +420 737 283 770, e-mail: info@penzionkovarna.cz, https://www.penzionkovarna.cz
Zdroje fotografií: stránky příslušné restaurace a autor
Neokázalá leč svým způsobem elegantní stavba rozložená podél vody je místem s neoslňující prostou poetikou. Tamní nevelká restaurace na vás hned při vstupu dýchne ryzí domáckou atmosférou. Její kouzlo obstarávají naivní obrázky na stěnách většinou s tematikou jídla či pití. Možná bezděky podlehnete radostnému nadšení zobrazených postaviček. Ostatně jistě vás v tom podpoří vůně jídel, které se táhnou lokálem.
Sama nabídka jídel není kdovíjak okázalá. Přitom se nejedná o jinde nevídané speciality. Fazolová polévka, halušky s brynzou a domácím uzeným nebo vepřové výpečky se zelím a knedlíkem jsou na repertoáru stovek hospod ve všech oblastech. Zde ovšem chutnají tak, že si při pozdější vzpomínce na návštěvu Kovárny jistě vybavíte jejich chutě.
Do jisté míry za to může čekání na objednané jídlo. Ne tím, že je dlouhé či krátké, jakási chemie shora zmíněné atmosféry a pohled na natěšené hosty, kteří si s nehraným potěšením vychutnávají každé sousto vás spolu s nadšenými jedlíky na obrázcích vyvolají proces Pavlovových psů. Než hbitá číšnice naservíruje vaši volbu, budete stále rychleji polykat. Potom se až dravě vrhnete – třeba na králíka na smetaně a už po prvním soustu se vás zmocní něco, čemu by se s trochou dalo říci „jedlíkovo blaho“. Hustá smetanová omáčka optimálně zúročuje příslušné suroviny, v její nekonečné hladkosti je ukryta harmonie projevu. Králík je zkrátka ustrojen znamenitě. Vůbec ne suchý ani zdaleka ne nemocničně dietní. Pečetí jedinečné vlastnosti kuchyně Jesenicka. K tomu porce jako peřina nadýchaných koleček knedlíku, co chtít víc?!
Pravda, je tu jedna maličkost, velikost porcí. Protože talíř jistě vyjíte dočista, je dobré se projít. I kdyby to mělo být jen pár desítek metrů do sesterské Magacíny Kovárna. Bývalá stodola je dnes totiž podmaňujícím svatebním chrámem. Tématem sňatků je krom všeho dalšího i jedinečná hostina.
Jak řečeno shora. Penzion v malebném zákoutí říčky není radno míjet bez povšimnutí.
Horní Lipová 36, Lipová-lázně 790 63
tel.: +420 737 283 770, e-mail: info@penzionkovarna.cz, https://www.penzionkovarna.cz
Zdroje fotografií: stránky příslušné restaurace a autor