Velikonoce se blíží a s nimi přicházejí nejen tradiční zvyky, ale i tradiční velikonoční jídla. Ale jaká jídla to vlastně jsou? Co bychom měli jíst o Velikonocích, a kde tyto lahůdky ochutnat? Nechte se provést velikonoční nabídkou některých restaurací certifikovaných v projektu Czech Specials.
I když nejsme věřící křesťané, měli bychom dodržet tradici a na Velký pátek nejíst maso. Dovolena je ale v tento den postní ryba, která byla po dlouhý čas i hlavní českou velikonoční pochoutkou a dodnes se někde před Velikonocemi objeví kádě s živými kapry. Pokud byste chtěli ochutnat nějakou zajímavější rybu, zkuste z nabídky restaurace Triton hotelu Adria Praha. „Úhoře na dva způsoby s uzenou šlehačkou a okurkou, s hruškou a vanilkou“ nebo v restauraci Formanka hotelu Duo „filet z candáta s citronovo-zeleninovým kuskusem.“ Filátkem ze pstruha s jarním salátkem v Parkhotelu Průhonice určitě půst neporušíte.
Po půstu nastává čas hodování, největším svátkem je Hod Boží velikonoční, tedy Velikonoční neděle. Vejce je nejen symbolem Velikonoc, ale i začátku všeho nového, proto by nemělo chybět na svátečním stole. V restauraci U Orloje v Žatci pro vás jako velikonoční předkrm připravili „velikonoční vajíčkovou tlačenku s kopřivovou nádivkou“ a samozřejmě zde na čepu nebude chybět ani zelené pivo.
Slavnostní oběd nutno začít dobrou polévkou s jarními bylinkami, inspirací může být „jemný smetanový krém s kopřivami, pošírovaným křepelčím vejcem, slaninou a ředkvičkami“, který má ve své velikonoční nabídce Malešický mikropivovar, kopřivová polévka na vás bude čekat v hotelu Srní na Šumavě.
Jaro je také časem mláďátek, proto má své místo ve velikonočním menu jehněčí, kuřecí a králičí maso. Bohatý výběr regionálních specialit z mladého masa nabízí například Francouzská restaurace hotelu Alexandria v Luhačovicích, v rámci nedělního brunche, nebude chybět ani ukázka malování kraslic. “Králičí hřbet konfitovaný v přepuštěném másle s rizotem z medvědího česneku a karotkou“ vám mimo jiné uvaří v Mariánských Lázních ve Ville Patriot, „Králičí klobása s hořčičnou kaší, mangoldem a kedlubnami“ na vás čeká v restauraci Le Cave hotelu Dvořák v Táboře. Kdo má rád jehněčí, tak určitě ocení „Pečené jehněčí kolínko se špenátem, medvědím česnekem a bramborovými noky“ z nabídky hotelu Srní. Jemnou „Jehněčí svíčkovou s česnekem a rozmarýnem můžete vyzkoušet v Park Hotelu Průhonice. Děti spíše ocení kuřecí maso, pro ně je připraveno „Grilované kukuřičné kuřátko, podávané s velikonoční nádivkou“ v hotelu Port na břehu Máchova jezera i „baby kuřátko s bramborovou kaší a nádivkou“ ve Ville Patriot.
Čím slavnostní hodování zakončit? Zkuste tradiční „Jidáše s vanilkovým krémem“ v hotelu Port, nebo „našlehané mascarpone s jahodami, rebarborou a s pečenými bílky“ v hotelu Dvořák, či netradiční krupicovou kaši se strouhanou čokoládou, oříšky a kopřivovým pestem ve Ville Patriot.
Nabídka českých velikonočních specialit je v našich restauracích široká, letos tedy určitě nevařte a vyrazte s rodinou ochutnávat Česko!
Kam na velikonoční speciality:
Po půstu nastává čas hodování, největším svátkem je Hod Boží velikonoční, tedy Velikonoční neděle. Vejce je nejen symbolem Velikonoc, ale i začátku všeho nového, proto by nemělo chybět na svátečním stole. V restauraci U Orloje v Žatci pro vás jako velikonoční předkrm připravili „velikonoční vajíčkovou tlačenku s kopřivovou nádivkou“ a samozřejmě zde na čepu nebude chybět ani zelené pivo.
Slavnostní oběd nutno začít dobrou polévkou s jarními bylinkami, inspirací může být „jemný smetanový krém s kopřivami, pošírovaným křepelčím vejcem, slaninou a ředkvičkami“, který má ve své velikonoční nabídce Malešický mikropivovar, kopřivová polévka na vás bude čekat v hotelu Srní na Šumavě.
Jaro je také časem mláďátek, proto má své místo ve velikonočním menu jehněčí, kuřecí a králičí maso. Bohatý výběr regionálních specialit z mladého masa nabízí například Francouzská restaurace hotelu Alexandria v Luhačovicích, v rámci nedělního brunche, nebude chybět ani ukázka malování kraslic. “Králičí hřbet konfitovaný v přepuštěném másle s rizotem z medvědího česneku a karotkou“ vám mimo jiné uvaří v Mariánských Lázních ve Ville Patriot, „Králičí klobása s hořčičnou kaší, mangoldem a kedlubnami“ na vás čeká v restauraci Le Cave hotelu Dvořák v Táboře. Kdo má rád jehněčí, tak určitě ocení „Pečené jehněčí kolínko se špenátem, medvědím česnekem a bramborovými noky“ z nabídky hotelu Srní. Jemnou „Jehněčí svíčkovou s česnekem a rozmarýnem můžete vyzkoušet v Park Hotelu Průhonice. Děti spíše ocení kuřecí maso, pro ně je připraveno „Grilované kukuřičné kuřátko, podávané s velikonoční nádivkou“ v hotelu Port na břehu Máchova jezera i „baby kuřátko s bramborovou kaší a nádivkou“ ve Ville Patriot.
Čím slavnostní hodování zakončit? Zkuste tradiční „Jidáše s vanilkovým krémem“ v hotelu Port, nebo „našlehané mascarpone s jahodami, rebarborou a s pečenými bílky“ v hotelu Dvořák, či netradiční krupicovou kaši se strouhanou čokoládou, oříšky a kopřivovým pestem ve Ville Patriot.
Nabídka českých velikonočních specialit je v našich restauracích široká, letos tedy určitě nevařte a vyrazte s rodinou ochutnávat Česko!
Kam na velikonoční speciality:
- Restaurace Triton, Hotel Adria, Praha
- Restaurace Formanka, Hotel Duo, Praha
- Park Hotel Průhonice
- Restaurace U Orloje, Žatec
- Restaurace Malešický mikropivovar, Praha
- Hotel Srní, Šumava
- Francouzská restaurace, Hotel Alexandria, Luhačovice
- Restaurace U Kašpara, Lovosice
- Restaurace Villa Patriot, Mariánské Lázně
- Restaurace La Cave, Hotel Dvořák, Tábor
- Hotel Port, Doksy
- Restaurace Ungelt, Praha
- Restaurace U Pinkasů, Praha