Ano, je řeč o kávě, které se na celém světě vypije přes dvě miliardy šálků denně. V České republice každý z nás vypije průměrně 51 káv za měsíc, což dohromady dělá až 5 kilogramů kávy ročně. Pijeme ji hlavně po ránu, a jsou i tací, kteří zvládnou 15 šálků za den.
Nejoblíbenější je espresso, ale víme vůbec, kdo se zasloužil o to, že si ho dnes, horké, ozdobené hustou pěnou, můžeme dopřát? Otcem principu stroje na přípravu espressa je Ital Angelo Moriondo a 6. června 2021 uplyne celých 170 let od jeho narození.
Kdy to všechno začalo? Století páry, 19. století, by se dalo nazvat i stoletím velké obliby kávy. Káva byla pro obchodníky i kavárníky velmi dobrým obchodem. Sílil tedy tlak na urychlení a zkvalitnění její přípravy. Od roku 1838 vzniklo několik patentů, které se snažily vyřešit rychlé uvaření kávy, do té doby se káva jen filtrovala nebo vařila v džezvě, což trvalo dlouho. Ani jeden z vynálezců však nedokázal vyřešit základní problém, a to správný tlak, kterým se má vroucí voda, nebo spíše už pára, prohnat přes umletou kávu. Na správný princip přišel až vynálezce a úspěšný hoteliér z italského Turína, Angelo Moriondo, který svůj stroj v roce 1844 poprvé představil na Všeobecné výstavě v Turíně a nechal si ho také hned patentovat. Stroj sám sice neustále zlepšoval a získával další patenty, a to i v zahraničí, ale nikdy neměl ambici svůj geniální vynález sériově vyrábět a prodávat. Jeho patent následně vylepšil Luigi Bezzera a poté i vynálezce, a hlavně dobrý obchodník, Desiderio Pavoni, který již espressa, která už pracovala tak, jak je známe v současnosti prodával do celého světa. Ale ten, kdo díky svému geniálnímu nápadu dal světu espresso, byl určitě Angelo Morionda.
Kdy to všechno začalo? Století páry, 19. století, by se dalo nazvat i stoletím velké obliby kávy. Káva byla pro obchodníky i kavárníky velmi dobrým obchodem. Sílil tedy tlak na urychlení a zkvalitnění její přípravy. Od roku 1838 vzniklo několik patentů, které se snažily vyřešit rychlé uvaření kávy, do té doby se káva jen filtrovala nebo vařila v džezvě, což trvalo dlouho. Ani jeden z vynálezců však nedokázal vyřešit základní problém, a to správný tlak, kterým se má vroucí voda, nebo spíše už pára, prohnat přes umletou kávu. Na správný princip přišel až vynálezce a úspěšný hoteliér z italského Turína, Angelo Moriondo, který svůj stroj v roce 1844 poprvé představil na Všeobecné výstavě v Turíně a nechal si ho také hned patentovat. Stroj sám sice neustále zlepšoval a získával další patenty, a to i v zahraničí, ale nikdy neměl ambici svůj geniální vynález sériově vyrábět a prodávat. Jeho patent následně vylepšil Luigi Bezzera a poté i vynálezce, a hlavně dobrý obchodník, Desiderio Pavoni, který již espressa, která už pracovala tak, jak je známe v současnosti prodával do celého světa. Ale ten, kdo díky svému geniálnímu nápadu dal světu espresso, byl určitě Angelo Morionda.