Objevte hory přes polévky

Objevte hory přes polévky

Před námi jsou pololetní a jarní prázdniny, které mnozí z nás využijí k výletům do českých hor. Kromě sportovních výkonů a pobytu na čerstvém vzduchu, můžeme náš pobyt využít i ke gastronomickým zážitkům.


Kde jinde ochutnat některou zajímavou regionální specialitu, než právě na horách? Co může lépe zahřát a zasytit, než výborná vydatná horká polévka? Česká kuchyně jich má nespočet, a ty nejlepší recepty jsou spjaté právě s kdysi velmi chudými horskými kraji, kde polévka bývala mnohdy jediným jídlem za den.
 
krkonosske-kyselo-2.jpg     Starohorska-cockova-polevka1b.jpg
 
Budeme-li v Krkonoších, musíme určitě ochutnat „Krkonošské kyselo“, které za svoji nezaměnitelnou chuť vděčí chlebovému kvásku, nechybí v ní ani vejce, brambory a samozřejmě houby. V mrazivých dnech zde určitě oceníme i česnekový „Oukrop“. Šumava, ale i Jeseníky, nás zase pozvou  na vydatnou smetanovou „ Kulajdu“, plnou brambor, hub a korunovanou zastřeným vejcem, v Jeseníkách se ptejte i po Starohorské čočkové polévce, kterou vám v restauracích pokaždé uvaří v jiné místní variaci. V Beskydech utěšíte hlad po celodenním lyžování „Valašskou kyselicou“, zelňačkou s výbornou klobáskou.
 
Krkonossky-oukrop-5.jpg     kyselica-jpeg.jpg

Česká kuchyně má co nabídnout a my máme stále co objevovat! Dobrou chuť!

Czech Specials doporučuje:
www.hotely-srni.cz
www.lanterna.cz
www.horal-hotel.cz
www.hotelhorizont.cz

Autor: Maria Horníková